Într-un comunicat de presă remis luni, europarlamentarul Laszlo Tokes, totodată vicepreşedinte al Parlamentului European, declară că a fost ferm convins că, în raport cu declaraţiile sale privind dreptul la autonomie făcute la Tabăra de Vară Tusvanyos, în baza cărora liderul organizaţiei municipale PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, a depus plângerea de subminare a puterii în stat şi încălcare gravă a Constituţiei României, declanşarea cercetărilor se putea face numai cu încălcarea dispoziţiilor articolelor 8, 39 şi 40 din Constituţie.

Printr-o adresă a DIICOT, răspuns la o cerere de-a sa, Tokes a aflat că este cercetat penal, drept urmare a declarat că este "stupefiant că specialiştii de la DIICOT -structura centrală nu au emis rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale de la bun început".

"Cum de nu s-a observat faptul că declaraţia subsemnatului a fost făcută la Universitatea de Vară Tusványos, un eveniment care a beneficiat şi de prezenţa preşedintelui României, Traian Băsescu, şi a primului ministru al Ungariei, Orbán Viktor, şi reprezintă o opinie perfect constituţională şi legală!? Cum este posibil că în trei luni de zile procurorii DIICOT nu şi-au dat seama că subsemnatul europarlamentar din România, vicepreşedinte al Parlamentului European, nu am săvârşit infracţiunile de trădare, neintrând în legătură cu o putere sau organizaţie străină, cu scopul de a ştirbi unitatea, suveranitatea sau independenţa statului, că nu am îndemnat niciodată la acţiuni pentru schimbarea, prin acţiuni ilegale şi prin violenţă, a ordinii constituţionale şi nu am complotat împotriva siguranţei statului?!", mai spune Tokes.

Vicepreşedintele Parlamentului European a anunţat că va depune o plângere faţă de Jorj pentru săvârşirea infracţiunii de denunţ calomnios, plângându-se că din cauza felului în care DIICOT tratează sesizarea pesedistului "s-a adus atingere onoarei şi demnităţii mele, mi-a fost încălcat dreptul la imagine şi a fost terfelită Revoluţia din 1989".

Europarlamentarul aduce aminte şi că la aniversarea a două decenii de la Revoluţie a fost decorat cu cel mai înalt ordin al României. "Şi mă întreb cine poate crede că preşedintele României decorează un trădător de ţară?", spune Tokes.

În final, vicepreşedintele Parlamentului European lansează încă o întrebare: "De cât timp are nevoie Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pentru stabilirea nevinovăţiei mele atât de vădite?".