Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, i-a trimis cancelarului german Angela Merkel o scrisoare în care se plânge că fosta Universitate în limba maghiară din Cluj a fost "desfiinţată în mod samavolnic" de români şi că de 20 de ani luptă "fără speranţă" pentru reînfiinţarea ei.

Textul scrisorii trimise de Tokes este, în traducere, următorul:

"Zilele trecute am aflat prin intermediul presei, ştirea pozitivă potrivit căreia Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj îi va oferi cancelarului Germaniei Angela Markel, titlul de "doctor honoris causa". Vă rog pe această cale să-i transmiteţi doamnei cancelar recunoştinţa mea sinceră şi urările mele de bine.

Alături de aceasta, într-o formă particulară - folosind şi ajutorul lui Nemeth Zsolt, secretar de stat ungar pe probleme externe - aş vrea să vă atrag atenţia asupra următoarelor aspecte.

Universitatea clujeană-arădeană care îşi are rădăcinile în secolul al XVI-lea iniţial a purtat numele renumitului matematician maghiar Bolyai Janos. Însă în anul 1959, o dictatură naţional-comunistă română, tot mai agresivă, a desfiinţat-o în mod samavolnic, respectiv a comasat-o cu universitatea română Victor-Babeş, mai nouă, apoi a românizat-o complet.

Din 1989 luptăm fără nicio speranţă pentru reînfiinţarea Universităţii noastre, pentru aprobarea legislativă a învăţământului superior maghiar. Universitatea română denumită Babeş-Bolyai de 50 de ani deţine ilegal aproape toate proprietăţile imobiliare ale Universităţii Bolyai, respectiv proprietăţi mobile, biblioteca unică şi colecţiile ştiinţifice.

Afirmaţia potrivit căreia U.B.B. ar fi o universitate "multiculturală" nu corespunde realităţii. Cu toate că de la "unificarea" dirijată de fostul dictator Nicolae Ceauşescu, situaţia s-a mai îmbunătăţit, în ceea ce priveşte învăţământul în limba maternă a studenţilor maghiari şi germani s-au înregistrat unele progrese - totuşi toate acestea nu schimbă aspectul esenţial: respectiv desfiinţarea brutală şi ilegală a fostei instituţii maghiare. Prin concesiile de multiculturalism superficial făcute de politica românească de faţadă s-a realizat doar o aparenţă convenabilă Europei, în timp ce în continuare, învăţământul minoritar este discriminat în spiritul naţionalismului majoritar. În acest sens, foarte relevant este cazul celor două cadre didactice importante maghiare, respectiv demiterea ilegală a lui Hantz Peter şi Kovacs Lehel, care au încercat să amplaseze alături de afişele cu texte în limba română, unele, în limba maghiară şi germană.

Toate acestea le scriu pentru ca nu cumva doamna Angela Merkel să cadă în capcana manipulării oficiale: nu cumva împotriva propriei voinţe să fie folosită pentru legitimarea politicii educaţionale discriminatorii a majorităţii".