Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania salută victoria dreptei naţionaliste, reprezentată de coaliţia dintre FIDESZ (Alianţa Tinerilor Democraţi) şi KDNP (Partidul Popular Creştin-Democrat) în alegerile parlamentare care au avut loc în Ungaria duminică.

Într-un comunicat semnat de preşedintele CNMT, europarlamentarul Tokes Laszlo, şi de preşedintele executiv Toro Tibor se afirmă că "aceste alegeri echivalează cu un referendum, deoarece o majoritate importantă a populaţiei din Ungaria a dat mandat celor aleşi să pună capăt unei perioade în care ţara a devenit codaşa regiunii".

Tokes şi Toro susţin că se simt participanţi la această victorie: "CNMT se simte părtaş la victoria FIDESZ, deoarece setul de principii care va sta la baza conducerii Ungariei şi care va determina destinul naţiunii maghiare este cel construit de FIDESZ şi de forţele civice naţionale din Ardeal în ultimii 20 de ani, în cadrul Procesului Balvanyos".

Potrivit celor doi, rezultatul alegerilor din Ungaria va contribui şi la întărirea unităţii maghiarilor din afara Ungariei, căci "Sarcina şi responsabilitatea comună a noii guvernări şi a organizaţiilor reprezentative ale maghiarilor dinafara graniţelor Ungariei este implementarea unui program ambiţios privind unitatea naţiunii, fără modificarea graniţelor".

Conducerea CNMT speră ca acest moment să fie un prilej pentru maghiarii din Bazinul Carpatic de a vindeca ceea ce liderii formaţiunii numesc "rănile Trianonului".

Totodată, Laszlo Tokes şi Toro Tibor afirmă că rezultatul alegerilor din Ungaria va fi pentru UDMR un semnal că Uniunea trebuie să permită şi altor formaţiuni maghiare din Ardeal să reprezinte la nivelul Parlamentului şi Guvernului interesele acestei minorităţi. "Sperăm că din acest exemplu pot învăţa şi actorii vieţii politice maghiare din Ardeal.

Pentru a putea apăra eficient interesele maghiarilor, UDMR trebuie să limiteze din proprie iniţiativă monopolul reprezentării parlamentare şi participării la guvernare", se arată în comunicatul care se încheie cu un apel la alegătorii maghiari de a vota în al doilea tur de scrutin "nu pentru un partid, ci pentru o naţiune".