Universitatea Partium din Oradea va găzdui la finele acestei săptămâni, pe 22 şi 23 septembrie, Consiliul Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic, autodescrisă ca fiind o „organizație consultativă” întemeiată în 2004 prin asocierea mai multor organizații politice și civice al căror scop este cel „de coordonare și reprezentare a năzuinței maghiarilor din Bazinul Carpatic privind autonomia comunitară”.

Formațiunea reunește organizații din România, Serbia, Ucraina, Slovacia, Croația, Slovenia și Austria care militează pentru autonomia comunităților maghiare din afara Ungariei, fără schimbarea granițelor.

Prezidat de europarlamentarul László Tőkés, Consiliul Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic se bucură de susținere atât din partea Guvernului ungar, cât și din partea unor comunități maghiare din Europa Occidentală.

După cum arată un comunicat dat publicităţii marţi chiar de către Tőkés, reuniunea va avea „teme de autonomie” şi se va desfăşura în sala festivă a Universității Creștine Partium, de sâmbătă până duminică la ora 13.

Potrivit organizatorilor, la consfătuire vor participa, între alţii, o avocată-politician din Finlanda, Elisabeth Nauclér, primarul UDMR al municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, Szilágyi Ferenc, decan în cadrul Universităţii Partium, precum şi alţi politicieni maghiari din Slovacia şi Ungaria, inclusiv primari din ţara vecină.