"Este mare bai" 

Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Oradea, că demontarea plăcuţelor cu inscripţia maghiară a străzilor din Oradea, ordonată de municipalitate, este o provocare împotriva maghiarilor.

"Vedeţi cum pătrunde naţionalismul şi şovinismul şi în sfera simbolică", a declarat Tokes. "Când nici măcar în sfera simbolică a unei comunităţi naţionale nu se suportă prezenţa noastră este mare bai şi ne reaminteşte de vremurile cele mai întunecoase ale comunismului", a mai spus acesta.

Fostul episcop a criticat şi faptul că nicio stradă "serioasă" din Oradea "nu poartă numele fondatorului oraşului, Szent Laszlo", ci doar o "ulicioară neînsemnată" cu 5-6 numere.

Mai mult, Tokes a acuzat-o şi pe Biro Rozalia, viceprimarul Oradiei, că a susţinut demontarea plăcuţelor, ba chiar a scuzat montarea lor. "Dacă avem astfel de maghiari oportunişti în administraţia locală, la ce ne putem aştepta?", s-a întrebat retoric fostul episcop.

Plăcuţele, la loc comanda!

Ca vorbele sale să fie mai convingătoare, după conferinţa de presă Tokes a invitat jurnaliştii în faţa cabinetului său parlamentar, de pe strada Jean Calvin, unde tinerii din Asociaţia Tineretului Maghiar din Transilvania au montat noi plăcuţe în limba maghiară. Astfel, lângă inscripţia stradală "Jean Calvin" a apărut şi "Kalvin Janos", iar lângă cea cu strada "Primăriei" a apărut "Teleki".

"Primăria Oradea în mod abuziv ne-a demontat plăcuţele. Noi am avut acordul proprietarilor, iar Primăria le-a dat jos fără nicio somaţie sau avertizare. Din 2005, am avut o serie de demersuri la Primărie, fără răspuns sau cu răspuns întârziat", a declarat Istvan Csomortanyi, preşedintele Asociaţiei. Acesta a susţinut că în baza Legii 33 din 1995 pentru ratificarea Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, maghiarii din Oradea au dreptul la plăcuţe bilingve.

Întrebat de ce nu alege calea legală, adică să ceară Consiliului Local permisiunea de a monta plăcuţe bilingve, Tokes a spus că "pe căile legale poţi să ieşi la pensie şi să mori".

Vicepreşedintele Parlamentului European a garantat că va ridica această problemă şi la Bruxelles, pentru că e "scandalos să ai probleme în Europa unită cu plăcuţe montate în limba ta".

"Varoshaza" nu "Teleki"

Pe de altă parte, reprezentanţii municipalităţii susţin că montarea plăcuţelor este ilegală. "În Ordonanţa 63 din august 2002 se specifică faptul că doar Consiliile Locale stabilesc denumirile străzilor. În Oradea, există o astfel de hotărâre de Consiliu Local care prevede denumirile", a declarat pentru BIHOREANUL Anca Sas, consilier al primarului Ilie Bolojan. Potrivit acesteia, etnicii maghiari din Oradea au totuşi dreptul la denumiri în limba maghiară pe anumite străzi, dar nu oricum. "Există o listă aprobată de Consiliul Local cu denumirile în maghiară acceptate pe anumite străzi. Pe strada Primăriei se acceptă denumirea "Varoshaza Utca", nu "Teleki", care e denumirea străzii din 1940", a mai spus Anca Sas. Consilierul primarului a spus că plăcuţele prevăzute de HCL, adică cele cu "Varoshaza Utca" se montează la cererea locuitorilor de pe stradă, iar motivul pentru care acestea nu sunt în prezent montate este că la Primărie nu s-a înregistrat o cerere în acest sens.

Imediat după amplasarea plăcuţelor, Tokes a fost vizitat de un poliţist comunitar, care i-a atras atenţia asupra ilegalităţii faptei. Tokes i-a răspuns, însă, că nici evenimentele de la Timişoara din 1989 n-au fost legale, "motiv pentru care uneori e nevoie să ne folosim de instrumentele nesupunerii civile".

Europarlamentarul n-a fost amendat, însă potrivit consilierului primarului, cel mai probabil plăcuţele vor fi date jos. "Nu dorim un conflict, însă dacă tinerii maghiari sunt atât de interesaţi de centrul istoric şi de străzile oraşului, îi invităm să ne sprijine în reabilitarea clădirilor de patrimoniu", a mai spus Sas.