În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Oradea, vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a răspuns, luni, acuzelor pe care mai mulţi politicieni români i le-au adus după declaraţiile sale de la Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad, privitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc.

"Doamna Corina Creţu (n.r. eurodeputat), fostă colegă de muncă a preşedintelui Ion Iliescu, a cerut schimbarea mea din postul de vicepreşedinte al Parlamentului European", a amintit Tokes. Fostul episcop a adăugat că în "campania de denigrare naţionalistă-şovinistă împotriva mea" se înscriu şi declaraţiile vicepreşedintelui PSD Titus Corlăţean, ale purtătorului de cuvânt a PNL Mihai Voicu şi ale vicepreşedintelui PC Bogdan Diaconu, dar, spre surprinderea lui, şi ale aliaţilor din PDL.

"Ţinem la autonomia comunităţii maghiare din România, respectiv la autonomia teritorială a unor regiuni unde majoritatea este maghiară. Avem dreptul la autonomie conform normelor şi sistemului democratic european. Nu dorim independenţă, nu dorim secesiune, respectăm integritatea teritorială a României", a declarat Tokes.

De asemenea, vicepreşedintele PE a precizat că susţine autonomia şi în afara Ţinutului Secuiesc. "Avem de gând să introducem autonomia teritorială - cu consimţământul politicului românesc, desigur, prin înţelegere reciprocă - şi în alte regiuni în afara Secuimii, în ţinuturile aşa-numite Partium, adică Bihor şi Satu Mare, unde suntem în relativă majoritate într-o oarecare regiune restrânsă", a declarat Tokes.

Acesta a precizat că o astfel de autonomie ar fi avantajoasă şi pentru românii care locuiesc în respectivele zone, oferind exemplul Cataloniei din Spania, în care, potrivit spuselor lui Tokes "mii şi mii de spanioli se mută", pentru că nivelul de trai este cel mai înalt.

Laszlo Tokes a mai spus că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, căruia îi cere să îi ofere sprijin în oprirea atacurilor din partea politicienilor români împotriva sa, atacuri ce "revitalizează atmosfera naţional-comunismului de altă dată".