Orădenii sunt invitaţi, pe 12 mai, să afle povestea lui Toma Arnăuţoiu (1921-1959), ofiţerul de cavalerie care, după ce a fost trecut în rezervă din motive politice, a devenit liderul Grupului de rezistenţă anticomunistă de la Nucşoara (judeţul Argeş), care a acţionat în sudul Munţilor Fărăgaş. A fost prins după aproape 10 ani şi executat împreună cu fratele său. 

Pe 12 mai la Cetate 

Evenimentele educativ-culturale intitulate "Centenar Toma Arnăuţoiu (1921-1959)" sunt programate în această lună în mai multe oraşe din ţară, printre care şi Oradea. 

Manifestarea va avea loc pe 12 mai, de la ora 17, în Cetatea Oradea (Corp E, etaj 1) şi este organizată chiar de Ioana-Raluca Voicu-Arnăuţoiu, fiica fostului lider al rezistenţei anticomuniste, alături de Fundaţia Culturală Memoria şi Muzeul Ororilor Comunismului în România. 

Intrarea este liberă.

Parteneri locali sunt Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) și Asociaţia "Cei 40 de Mucenici". 

"Aripa din stâncă"

Evenimentul de la Oradea va debuta cu "un spectacol de proză şi poezie din literatură de detenţie şi muzică - Cântecul Memoriei", cu Ioana-Raluca Voicu-Arnăuţoiu la vioară şi Cristina Chirvasie, recitator. Va fi proiectat apoi filmul "Toma Arnăuţoiu, aripa din stâncă", realizat de Cristina Chirvasie, în 2021, anul centenarului naşterii lui Toma Arnăuţoiu. Filmul are 35 de minute. Proiecţia va fi urmată de discuţii. 

"Proiectul (demarat în 2021) are un caracter educaţional şi se adresează tuturor celor interesaţi de istoria recentă/istoria comunismului în România, indiferent de vârstă", transmit organizatorii. 

Prins şi executat 

Toma Arnăuţoiu a fost ofiţer de cavalerie şi a luptat în cel de al Doilea Război Mondial pe frontul de vest (1944-1945), fiind grav rănit în luptele din Ungaria.

Revenit în activitate, a făcut parte din Regimentul de Gardă Călare al Palatului Regal. După instaurarea regimului comunist, deşi fusese decorat pentru faptele sale pe front, a fost trecut în rezervă în 1947, pe criterii politice.

Între 1949-1958 a fost liderul Grupului de rezistenţă de la Nucşoara, care a acţionat în sudul Munţilor Făgăraş.

A fost arestat de Securitate, împreună cu ultimii supravieţuitori ai grupului, condamnat la moarte şi executat, împreună cu fratele său, Petre, şi alţi 14 condamnaţi, la 18 iulie 1959, în închisoarea Jilava.

Fiica, violonistă şi cercetător la CNSAS

Ioana-Raluca Voicu-Arnăuţoiu, violonistă, este fiica locotenentului Toma Arnăuţoiu şi a Mariei Plop, singura femeie din acest grup care a rezistat în munţi peste 9 ani. 

A studiat vioara la Conservatorul din Bucureşti, devenind conferenţiar universitar doctor al acestei universităţi. A fost violonistă în Orchestra Filarmonicii George Enescu din Bucureşti. A susţinut concerte şi recitaluri în România, Italia, Germania şi Anglia.

Preocupată de istoria recentă a României, este din anul 2002 cercetător acreditat la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Este autoarea mai multor volume printre care: Toma Arnăuţoiu - Grupul de la Nucşoara (documente ale anchetei, procesului, detenţiei); Muzicieni români - biografii ascunse în arhive; Sergiu Celibidache privit prin cortina de fier; Rezistenţa anticomunistă de la Nucşoara – Portrete de familii. Constantin Silvestri - biografie necunoscută.

Autoarea filmului 

Cristina Chirvasie este regizor şi producător de filme documentare, scenarist şi scriitor. Ea a realizat filmul "Toma Arnăuţoiu, aripa din stâncă", ce va fi proiectat şi la Oradea. 

În 2016 a iniţiat proiectul cultural şi educaţional Revoluţia Modelelor (www.revolutiamodelelor.ro) în cadrul căruia coordonează o colecţie, editată de Editura Fundaţiei Culturale Memoria, ce conţine transcrierea integrală a interviurilor realizate cu ocazia filmărilor din acest proiect. "Antidot la zadar" şi "Omul-aripă" sunt titlurile volumelor apărute până în acest moment.

A fost realizator al Societăţii Române de Televiziune (TVR), director de programe al Televiziunii Senso TV, director de film al Televiziunii PAX TV şi colaborator al Societăţii Române de Radiodifuziune, Centrului de Studii în Istorie Contemporană (CSIC), al Asociaţiei pentru educaţie Teofor şi Casei de producţie Vertical Film. Este membru al Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!