În bucătărie totul e "din ochi, din gust şi din imaginaţie, nu merge după gramaje". Asta spune bucătarul şef Ionuţ Lupu, concurent la emisiunea Top Chef de la Antena 1 din partea restaurantului Graf din Oradea.

Chiar dacă este timid din fire şi are doar o diplomă de şcoală profesională de bucătari, Ionuţ a devenit unul dintre preferaţii juriului extrem de exigent, şi asta datorită experienţei căpătate alături de un maestru argentinian distins cu două stele Michelin şi imaginaţiei sale, care-l provoacă să facă din fiecare farfurie un "tablou".

Arta bucatelor

De mic, braşoveanul Ionuţ Lupu, acum în vârstă de 31 de ani, avea o pasiune neobişnuită pentru un băiat: cocheta cu joaca în bucătărie. "Mama face nişte prăjituri foarte bune, aşa că şi mie îmi plăcea să-o surprind cu câte o prăjitură pe când se întorcea acasă", povesteşte tânărul. Drept urmare, i s-a părut natural să se înscrie la specializarea bucătari a Liceului Economic din Braşov, unde a învăţat bazele în gastronomie.

Fiind un tip harnic, după ce a absolvit, la doar 18 ani, şi-a găsit repede un loc de muncă. "Am început ca ajutor la un restaurant micuţ din Braşov, dar după două săptămâni m-au pus bucătar", îşi aminteşte Ionuţ. De atunci a lucrat fără pauză, ba în Bran, ba în Braşov, unde a ajuns şef de tură la un restaurant cunoscut în zonă, Prato. În primăvara lui 2011, un coleg i-a propus să vină în teste la Restaurant & Delicatessen Graf, unul dintre cele mai selecte din Oradea. Dovedindu-şi abilităţile, a şi rămas aici...

20 Nicolas Delgado.jpg"Antrenat" de maestru

Norocul a făcut ca în acea perioadă chef la Graf să fie argentinianul Nicolas Delgado (foto), care de-a lungul timpului a primit două stele Michelin, cele mai înalte distincţii oferite bucătarilor la nivel mondial. Membru al Academiei Culinare Franceze, chef Delgado l-a luat sub aripa lui pe tânărul braşovean şi l-a făcut sous-chef (bucătar-şef adjunct), lucrând împreună timp de 7 luni.

"În România nu există o cultură gastronomică. Chef Nicolas are o altă mentalitate, face dintr-un fel de mâncare banal ceva extraordinar. Am furat de la el nişte trucuri, dar mai ales modul de a gândi preparatele", spune Ionuţ. După plecarea argentinianului, în decembrie 2011, braşoveanul a fost promovat ca chef, iar de atunci coordonează o echipă de 12 persoane în bucătăria Graf. Dintre aceştia, 8 sunt bucătari. "Ionuţ este un băiat timid şi nu ştiam dacă se va putea impune, dar se descurcă foarte bine", îl laudă Mioara Portelechi, proprietara restaurantului.

Lucrând într-un local de tip gourmet, adică de mare calitate gastronomică, Ionuţ ştie că fiecare preparat trebuie să impresioneze. "Farfuria trebuie să arate impecabil, dar şi gustul să fie la fel. La fiecare reţetă facem o poză şi o punem în meniu. Aşa trebuie să fie servită şi pe masa clientului", spune Ionuţ, bucuros că are ocazia să-şi dezvolte mereu abilităţile, mai ales că meniul de la Graf se schimbă parţial în fiecare sezon.

"Şeful" mâncărurilor

Chef Ionuţ crede că românii sunt obişnuiţi cu porc şi pui, dar ar fi deschişi să încerce şi altceva, dacă ar avea şi bani pentru asta. "La Graf se cere foarte mult pulpă de raţă, muşchi de vită argentiniană, dar şi foie gras", spune bucătarul, căruia îi place ca mereu să inventeze câte ceva, bazându-se pe cele aflate din cărţi de specialitate, dar nerespectând niciodată reţeta. "Totul se face din ochi şi din gust, nu după gramaj. Mai puţin la preparatele de patiserie, acolo e invers", zice chef-ul.

Considerându-se un norocos, mai ales în ce priveşte cariera, Ionuţ a acceptat provocarea de a participa la primul sezon al emisiunii Top Chef România, difuzate în fiecare luni, de la ora 20.30, la Antena 1, şi unde au fost selectaţi să concureze 24 de bucătari profesionişti din ţară. Deşi recunoaşte că este un tip timid, el a dovedit în timpul show-ul că în bucătărie reuşeşte să treacă peste asta, în încercarea de a-i impresiona pe trei specialişti ai bucătăriei (Joseph Hadad, Nicolai Tand şi Tudor Constantinescu) care îl jurizează. Încă de la prima ediţie, specialitatea gătită de Ionuţ - antricot de vită cu spumă de ţelină şi sos de fructe de pădure - a fost aleasă printre cele mai bune.

Chiar dacă îşi doreşte să câştige marele premiu, adică 50.000 de euro şi un stagiu de pregătire la un restaurant cu stele Michelin din Franţa, Ionuţ spune că tot s-ar întoarce la Oradea. Nu de alta, dar ar vrea să-şi folosească imaginaţia pentru a da gust şi aromă mâncărurilor de acasă. Deci, poftă bună!