Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat procurorilor bucureşteni începerea urmăririi penale împotriva lui Refic Fizula, Neculai Tilici şi Teodor Sârbu, pe care îi acuză de crime şi abuzuri în perioada comunistă.

Unul dintre aceştia, Neculai Tilici, născut în 1927, în judeţul Bacău, a activat şi în Penitenciarul din Oradea în perioada 1952-1955. Parcursul său a fost unul mai vast. Tilici a fost locţiitor politic la Penitenciarul Zalău (15 decembrie 1950 - 1 martie 1951), locţiitor politic la coloniile de muncă agricole ale MAI (7 iunie 1951 - 30 august 1951), locţiitor politic la Penitenciarul Oradea (1 aprilei 1952 - 19 noiembrie 1952), şef al Biroului Penitenciare din Direcţia Regională MAI Oradea (19 noiembrie 1952 - 30 aprilie 1953) şi comandant al Penitenciarului Oradea, până 1 aprilie 1955.

IICMER arată că, la Oradea, din raţiile prevăzute pentru deţinuţi Tilici îşi creştea şi întreţinea câţiva porci pentru nevoile lui şi ale familiei. Mai mult, obişnuia să-şi taie porcii în incinta penitenciarului, folosindu-i pe deţinuţi sau pe subordonaţi.

Totodată, deţinuţii erau insultaţi şi trataţi inuman. "Insultele grosolane, regimul alimentar sinonim cu distrofia, lipsa îngrijirii medicale, tratamentul inuman general (expunere la frig, duşuri cu apă rece în plină iarnă), toate erau păstorite cu sadism la Penitenciarul Oradea de către căpitanul Neculai Tilici", susţin reprezentanţii IICCMER.

În referat mai apar şi alte fapte care i se atribuie acestuia. De exemplu, că a întrebuinţat trăsura unităţii la baluri şi nunţi din diferite comune, că timp de o lună a tăiat 50 de porci, iar carnea a fost dată contra cost cadrelor din unitate, că a sustras sume de bani pentru popotă, pe care le-a folosit în scopuri personale şi că a permis cadrelor de la procuratură să servească masa la popotă.

La 30 iunie 1956, Neculai Tilici a fost trecut în rezervă prin ordin MAI. La 1 iulie 1957, însă, a fost reîncadrat în MAI ca angajat civil şi repartizat la Gospodăria Anexă Mărgineni din cadrul Penitenciarului Mărgineni, unde a ocupat mai multe funcţii.

În decembrie 1971 a fost rechemat în rândul corpului ofiţerilor MAI, cu gradul de căpitan, şi numit în funcţia de inspector cu pregătirea militară, politico-ideologică şi de specialitate la Penitenciarul Mislea. Ulterior, Tilici a ocupat mai multe funcţii la Penitenciarul Râmnicu Vâlcea, Penitenicarul Ploieşti, Penitenciarul Târgşor, până când a fost trecut în rezervă, prin decret prezidenţial, la 21 septembrie 1981.

Tilici este acuzat acum de IICMER că a aplicat un regim de detenţie care a dus la decesul a cel puţin nouă deţinuţi politici.