Așa cum se anticipa, serviciul european al schimbărilor climatice Copernicus a anunțat că iulie a fost cea mai caldă lună înregistrată la nivel global. Temperatura medie a fost de 16,95 grade Celsius, peste recordul consemnat în iulie 2019, de 16,63 grade Celsius. Diferența de 0,33 grade pare mică, dar de regulă recordurile sunt depășite cu cel mult o zecime.

„Sunt cele mai fierbinți temperaturi din istoria omenirii”, a spus Samantha Burgess, directoarea adjunctă a serviciului. Cea mai caldă zi a fost 6 iulie, când temperatura globală a ajuns la 17,08 grade Celsius. Sunt 81% șanse ca 2023 să fie cel mai cald din istorie, iar, dat fiind că a început să se manifeste și fenomenul El Niño, se preconizează că anul 2024 va fi și mai cald. Unii profesori sunt pesimiști și spun că, peste un deceniu, vom privi acești ani ca fiind răcoroși!

De mult timp oamenii de știință atrag atenția că încălzirea globală este accentuată de emisiile de gaze cu efect de seră. Până când guvernele lumii se vor pune de acord să ia măsuri eficiente, mulți oameni obișnuiți se întreabă: ce putem face?

Cercetătorul și activistul Charlie Gardner a făcut un scurt ghid pentru cei care nu vor să rămână indiferenți. El le recomandă să fie dornici să afle ce se întâmplă în jurul lor și să citească ceea ce spun oamenii de știință. Fiecare ar trebui să adopte schimbările pe care le poate face, pentru a nu mai contribui la poluare.

Esențial este să vedem și perspectiva celor din jur și să nu-i criticăm pe cei care zboară cu avionul ori cumpără produse din plastic. Gardner spune că mult mai important este să comunicăm direct și deschis cu cât mai multă lume, să le împărtășim prietenilor, colegilor ori chiar necunoscuților informații despre încălzirea globală.

Dacă spun că nu sunt interesați de criza climatică, vorbiți-le despre ceea ce îi interesează, precum agricultură, turism, grădinărit și efectele încălzirii globale asupra acestor ramuri. Important este ca un număr cât mai mare de oameni să înțeleagă că schimbarea climatică nu este un scenariu de film...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!