În ultimele săptămâni, tot mai mulţi bihoreni au constatat că sunt sunaţi de pe numere de telefon din ţări precum Pakistan, Rusia sau Mali, şi nu li se spune nimic. Oamenii sunt tentaţi, astfel, să sune înapoi, şi se trezesc cu facturi mult încărcate de costuri.

Potrivit unor sesizări adresate BIHOREANULUI, majoritatea apelurile au fost primite în reţeaua Digi Mobil, însă au fost și sesizări care au vizat rețeaua Orange.

"Recomandăm utilizatorilor de telefonie fixă sau mobilă să nu sune înapoi către destinaţii necunoscute cu care nu interacţionează în mod deosebit", a declarat, potrivit Digi24.ro, Cătălin Neagoe, director la Divizia de Telefonie Fixă şi Comunicaţii Mobile Digi.

Reţeta folosită de hackeri este simplă, aceştia profitând de simpla curiozitate a oamenilor. De obicei, ei închiriază numere cu prefix de ţări care nouă ni se pot părea exotice, de genul Zanzibar, Guatemala sau Rwanda, numere pe care apoi le folosesc să sune potenţiale victime care nu ştiu cum să reacţioneze. Metoda are la bază un simplu apel efectuat către victimă, urmat de întreruperea subită a acestuia. Curios, cel care va pica în plasă va suna înapoi la numărul respectiv, acesta încadrându-se într-o linie cu suprataxă. Astfel, dacă te gândeşti să apelezi înapoi numere dubioase, poţi pierde şi zeci de euro pe minut, depinzând de cât vei sta de vorbă cu "actorul" din spatele telefonului, arată adevarul.ro.

Apelurile suspecte vin de la hackeri care închiriază linii cu suprataxă. Sute de români se plâng că au fost păcăliţi astfel şi din păcate autorităţile spun că nu pot face nimic în ajutorul victimelor.

”Ca să nu fiţi suprataxaţi nu trebuie să răspundeţi la apeluri din ţări precum Pakistan (+92), Senegal (+221), Mali (+223), Niger (+227) şi nici la apelurile din Rusia cu prefixul (+7). Iar lista poate continua cu Africa de Sud, Serbia sau Rusia", arată Digi24.ro.

Potrivit acestui site, sunt predispuşi să primească aceste apeluri mai ales cei al căror număr de telefon apare pe reţelele de socializare. Asemenea înşelătorii sunt bine puse la punct, iar persoana de la capătul firului nu poate fi identificată. Mai mult, banii furaţi astfel sunt aproape imposibil de recuperat.