Tot mai mulți șoferi din Ungaria trec granița în România să facă plinul, datorită prețurilor mai mici din țara noastră. Toți șoferii din satul Kübekháza (districtul Szeged) aflat lângă județul Timiș trec frontiera pentru a alimenta mai ieftin, iar primarul independent de acolo spune că „sărăcia te face creativ”, potrivit unui articol mai amplu publicat de site-ul de știri Blikk.hu din țara vecină. 

Conform sursei citate, șoferii apelează la această navetă pentru combustibili după ridicarea plafonării prețurilor în Ungaria, unde benzina a ajuns la 626 Ft (adică 7.80 lei conform conversiei la BNR), iar motorina 707 Ft (8.81lei).

Publicat zilele trecute, în articol se face comparația cu prețurile de la acea vreme de la pompele din România și anume 509 Ft (6.34 lei) benzina, respectiv 605 Ft (7.54 lei) motorina. „Nu e de mirare că toţi şoferii din satul de graniţă Kübekháza trec pe partea română când li se goleşte rezervorul”, scrie jurnalistul maghiar Zoltán Gaál în articolul menționat. 

Între timp și în România prețurile au crescut ușor, însă rămân mai mici decât în Ungaria. Duminică, un litru de benzină standard costa 6,56 lei la MOL, la fel și la OMV, în timp ce la Petrom prețul era de 6,5 lei, potrivit site-ului Consiliului Concurenței, monitorulpreturilor.info. În ceea ce privește motorina standard, în aceeași zi, un litru costă 7,69 lei la MOL, la fel și la OMV, în timp ce la Petrom este de 7,63 lei. 

Site-ul Blikk.hu scrie că, prin „turismul” pentru combustibili, se pot face economii și de 5.000 – 6.000 forinți la un plin, astfel că până și microbuzul primăriei din Kübekháza (folosit pentru cazuri sociale, pentru împărțirea mâncării pentru nevoiași etc.) este alimentat în România, după cum a recunoscut edilul acestui sat. 

„Până au fost subvenţii, doar pentru aprovizionarea lunară mergeam dincolo. Acum, când litrul de benzină e peste 600 forinţi aici, iar motorina a ajuns la 700 forinţi, tot satul preferă să facă câţiva kilometri în plus până la MOL-ul din România”, a explicat dr Molnár Róbert, primarul independent al localităţii, conform sursei citate. 

„Sunt primar de 20 ani, dar într-o astfel de situaţie disperată nu a fost satul. Bugetul va fi catastrofal, subvenţii minime, nu ştim ce va fi, cresc tensiunile sociale, trebuie să ţinem de fiecare bănuţ. Sărăcia te face creativ, iar dacă putem economisi trecând graniţa, aşa facem”, a mai afirmat primarul din Kübekháza, care recunoaşte că îşi face şi cumpărăturile pentru alimente (brânzeturi, carne, smântână, conserve, paste) şi necesarul pentru casă tot în România, economisind 20-30.000 forinţi, lunar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!