Orădenii au tot mai puţine locuri de parcare în centrul Oradiei. De curând, mai multe locuri de pe strada Republicii, în zona fostei Policlinici Mari, au fost desfiinţate în preambulul unor lucrări de modernizare a utilităţilor.

"Am desfiinţat parcările de pe partea cu Policlinica pentru a putea muta acolo staţia taxi care era situată vizavi, în faţa Bisericii Romano-Catolice. Am făcut această mutare deoarece, în curând, în faţa bisericii se vor face lucrări de înlocuire a magistralelor", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Florin Birta.

Ulterior, pe aceeaşi parte a străzii Republicii se va extinde trotuarul care merge până aproape de magazinul Crişul. "Trotuarul va fi extins în lăţime cu circa 1,5 metri. Deci, oricum acolo nu vor mai fi refăcute locurile de parcare", a adăugat Birta. 

De puţin timp au dispărut şi câteva locuri de parcare în faţa Şcolii Oltea Doamna din Parcul Traian. "Acolo era o zonă supraaglomerată", a explicat viceprimarul.

Asta nu înseamnă, însă, că măsurile sunt şi respectate. Marţi, după prânz, spre exemplu, în ciuda semnelor de circulaţie care indică parcarea interzisă, atât pe Republicii, lângă Biserica Romano Catolică, precum şi în Parcul Traian lângă Şcoala Oltea Doamna mai mulţi şoferi îşi lăsaseră maşinile.

Viceprimarul Birta susţine că măsurile nu au fost luate pentru a mâna şoferii în parking-ul suprateran de pe strada Tribunalului, ci pentru a "aerisi" traficul şi a face centrul oraşului mai prietenos cu pietonii. "În principal vrem în zonele centrale să extindem spaţiul pietonal", spune viceprimarul.

În ultimii ani, Piaţa Unirii a devenit complet pietonală, trotuarul spre magazinul Crişul se va extinde, iar strada Vasile Alecsandri va deveni şi ea una dedicată exclusiv pietonilor. "Vrem să avem un oraş turistic. Centrul unui astfel de oraş trebuie să fie prietenos cu pietonii", a mai precizat acesta.

Pentru a contrabalansa desfiinţarea acestor locuri şi a evita aglomerărilor în zonele centrale, municipalitatea a construit, cu circa 6 milioane euro, un parking suprateran pe strada Tribunalului, care, anul trecut, a produs venituri de 145.000 lei.

Totodată, pe strada Independenţei se lucrează la ridicarea unei parcări subterane, pe trei niveluri, care costă peste 5,3 milioane euro. Lucrările, executate de Construcţii Bihor, sunt însă întârziate, parking-ul fiind departe de a fi finalizat.