Orădenii par să renunţe la protestele împotriva restricţiilor impuse de autorităţi în contextul pandemiei de Covid-19. Vineri seară, la ora 20.40, la manifestarea din Piaţa Unirii se adunaseră doar circa 60-70 de persoane, "înarmate", la fel ca-n serile trecute, cu drapele, vuvuzele, mesaje împotriva autorităţilor, dar şi cu o boxă din care răsună aceeaşi melodie, "România, trezeşte-te!".

Cei mai mulţi dintre participanţi au fost, la fel ca până acum, adolescenţi şi tineri, iar sloganurile sunt aceleaşi. Între altele, manifestanţii au strigat "Libertate!", "Jos masca!", "Arafat, nu uita, asta nu e ţara ta!".

Totodată, la protest a fost prezent şi vineri seară deputatul Mihai Lasca, exclus din AUR, care i-a invitat pe cei prezenţi să nu renunţe la manifestări şi, mai mult, să facă "live-uri" pe reţelele de socializare, pentru a-i chema şi pe alţii în piaţa centrală a Oradiei.

Un alt lider al protestelor anti-mască şi anti-restricţii din Oradea, Andrei Boroş, i-a îndemnat pe oameni să rămână uniţi, "pe poziţii", şi să-şi apere drepturile constituţionale, înşirând câteva articole din Constituţie, între care "dreptul la viaţă şi integritate fizică şi psihică", "libertate individuală", dreptul la apărare, la liberă circulaţie şi liberă exprimare ş.a.

Sâmbătă seară nu s-au ţinut discursuri, mesaje de încurajare fiind transmise mai mult prin viu grai, la o portavoce destul de timidă sau prin live direct pe Facebook. 

Aproape niciunul dintre orădenii care au protestat împotriva restricţiilor din pandemie nu a purtat mască de protecţie, deşi aceasta este obligatorie şi în spaţiile deschise dat fiind numărul mare de infecţii. 

Locul manifestanţilor serioşi de la începutul săptămânii a fost luat de personaje pestriţe, în frunte cu Lupul Orădean, purtând o eşarfă tricoloră de primar şi fluturând un drapel, până la copii gălăgioşi veniţi cu câini în braţe, care nu înţelegeau nimic din ce se întâmplă. "Virusul nu există", a strigat, la un moment dat unul dintre aceştia.

Devine tot mai clar că protestele din Oradea au cam aceeaşi protagonişti, tot mai puţini, între care şi susţinători ai deputatului Lasca. Totuşi, taximetristul care s-a prezentat drept "Moşu' din Bihor" (şi care a condus coloana în alte seri în marş prin Oradea) a precizat că Mihai Lasca nu este organizatorul manifestărilor şi că, de fapt, acestea nu au organizator, fiind manifestări "spontane". Alţii, în schimb, s-au pus pe scandat "Lasca e cu noi!".

Manifestanţii au spus că dacă se vor aduna mai mulţi în Piaţa Unirii vor porni într-un marş prin oraş, însă acesta nu a mai avut loc, având în vedere numărul scăzut al participanţilor. 

Totuşi, la un moment dat, cei prezenţi au înconjurat statuia Regelui Ferdinand, fluturând drapele şi fluierând din vuvuzele, au jucat Hora Unirii şi au ascultat imnul "Deşteaptă-te, române" ori imnul României comuniste, "Trei culori cunosc pe lume".

Din când în când, câte o voce din mulţime mai şi striga "Oradea trezeşte-te", însă îndemnul nu a atras lume....

De altfel, tocmai având în vedere că după ora 20, în weekend, deplasarea este interzisă în Oadea, dat fiiind numărul mare de infecţii cu Sars-Cov-2, "pentru cei reticenţi" protestatarii şi-au dat întâlnire sâmbătă de la ora 18. Rămâne de văzut cu ce efect.

În altă ordine de idei, deşi în Piaţa Unirii era programată proiectarea unor imagini în albastru pe clădiri precum Palatul greco-catolic, pentru a marca Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, până la urmă acest fapt nu s-a mai întâmplat. Organizatorii nu au mai obţinut autorizaţie pentru eveniment, pentru că, potrivit legii, este interzisă desfăşurarea a două manifestări, simultan, în acelaşi loc.