Prima zi a lunii octombrie a adus un val de scumpiri pentru români. Carburanţii, energia electrică şi gazele au preţuri mai mari.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunţat, de la 1 octombrie, o creştere a preţului energiei electrice pentru consumatorii casnici cu 0,03 lei/kWh, scrie news.ro. Pentru un consum mediu de 100kWh, înseamnă o scumpire cu 3,45 lei pe lună.

Totodată, gazele destinate consumatorilor casnici s-au scumpit cu peste 5% de la 1 octombrie.

OMV Petrom, liderul pieţei distribuţiei de carburanţi în România, a majorat preţurile atât la benzină, cât şi la motorină cu 5 bani pe litru în noaptea de sâmbătă spre duminică, când a intrat în vigoare a doua majorare a accizei la combustibili, de 16 bani pe litru, potrivit profit.ro.

Problema cea mai mare este că aceste majorări de tarife duc la scumpiri în lanţ pentru aproape toate produsele şi serviciile din economie, întrucât ele influenţează atât costurile de producţie, cât şi segmentul de transport şi comercializare. Aşadar, în perioada următoare, românii se pot aştepta să găsească în magazine alimente mai scumpe, dar şi să plătească mai mult pentru servicii sau diferite produse.

În plus, în perioada imediat următoare vor creşte şi ratele la creditele în lei. Aşa cum se ştie, indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut, în această săptămână, de la 1% la 1,5%. De altfel, un oficial BNR a şi declarat public că "vremea dobânzilor mici se termină".