Orădenii înţeleg tot mai bine importanţa reciclării. Datele operatorului licenţiat de salubritate RER Ecologic Service privind cantităţile de deşeuri strânse în 2017 de la orădeni arată că aproape 20% din gunoaie au fost colectate selectiv şi, ca atare, au ajuns la reciclare. Un procent semnificativ mai mare decât în anul anterior, 2016, când doar 13% din deşeurile orădenilor s-au dovedit revalorificabile.

August, lună record

Conform evidenţelor RER Ecologic Service, în 2017 orădenii au produs 71.040 tone deşeuri, din care cea mai mare parte, şi anume 58.382 tone, au fost deşeuri menajere (fracţia umedă), aruncate în containerele şi pubelele cu capace negre. Aşadar, utilajele societăţii de salubritate au strâns lunar, în medie, 4.856 tone deşeuri menajere, iar într-o zi, câte 162 tone.

Cea mai "plină" lună a fost august, când în containerele şi pubelele din oraş s-au adunat 6.297 tone de deşeuri menajere. La polul opus, în ianuarie 2017 orădenii au aruncat 4.022 tone de resturi menajere.

La această categorie, cantităţile sunt aproape identice cu cele din 2016, când RER Ecologic Service a adunat 58.377 tone de fracţie umedă. Un indicator care arată că şi populaţia oraşului a rămas neschimbată în ultimii doi ani...

Mai civilizaţi

Statisticile RER arată că, lucru pozitiv, tot mai mulţi orădeni înţeleg rostul colectării selective a deşeurilor şi respectă regulile, aruncând separat resturile care pot fi reciclate - flacoane, pungi, materiale plastice, metale, sticle, hârtii, cartoane, cutii de lapte ori iaurt etc. Acestea compun fracţia uscată şi trebuie depuse în containerele cu capace galbene de cei care stau la bloc, respectiv în sacii galbeni primiţi gratuit de la RER Ecologic Service de orădenii care stau la casă, ori în recipientele tip iglu amplasate pe străzile din oraş.

În total, în 2017, RER Ecologic Service a adunat din containerele şi sacii de culoare galbenă 5.587 tone de reciclabile, iar din igluuri o cantitate şi mai mare, de 7.073 tone. Aşadar, anul trecut, au trimis la reciclat 12.660 tone de deşeuri, ceea ce reprezintă 18% din cantitatea totală de gunoaie.

Cu 50% mai mult

Luna cea mai "productivă" sub aspectul reciclării a fost decembrie, când din oraş s-au adunat 1.424 tone de reciclabile din containere, saci şi igluuri. De altfel, în ultima lună a anului RER a consemnat şi un record privind colectarea selectivă din Oradea, adunând într-o singură zi, mai exact pe 10 decembrie, 43 tone de deşeuri valorificabile.

Statisticile privind deşeurile reciclabile colectate sunt încurajatoare mai ales prin comparaţie cu anii anteriori. În 2016, de pildă, orădenii au aruncat 8.600 tone de deşeuri tip fracţie uscată, iar în 2015 doar 6.877 tone. Asta înseamnă că anul trecut muncitorii de la salubritate au adunat din containerele galbene şi sacii de aceeaşi culoare cu 55% mai multe deşeuri reciclabile decât în 2016, iar din igluuri cu 42% mai multe.

Reciclare, la mai mare!

Trendul pozitiv al rezultatelor colectării selective a determinat conducerea RER Ecologic Service să suplimenteze numărul utilajelor care străbat oraşul pentru a colecta deşeurile reciclabile. Dacă la începutul anului 2017 programul de colectare prevedea trei asemenea trasee, până la finalul lunii decembrie numărul a crescut la cinci.

Aşa cum se ştie, colectarea selectivă a deşeurilor este gratuită, orădenii neplătind nimic în plus, nici pentru infrastructura pusă la dispoziţie de operatorul de salubritate, nici pentru colectarea propriu-zisă a deşeurilor şi transportarea lor la depozitul ecologic al oraşului, administrat de Eco Bihor.

Cantităţile tot mai mari de deşeuri reciclabile adunate confirmă că orădenii înţeleg că trebuie să respecte legea, iar campaniile de informare şi educare derulate de Primărie şi RER Ecologic Service în acest scop au fost cu folos.

Desigur, ţinând cont că normele europene prevăd că până în 2020 toate oraşele mari vor trebui să recicleze cel puţin jumătate din deşeurile pe care le produc, încă mai e de lucru. Dar lucrurile sunt pe direcţia corectă...