Orădeanul Zoltan Teszari, patronul RCS&RDS, lider pe piaţa de telefonie şi cablu, a urcat într-un singur an 3 poziţii în Top 300 Capital Cei mai bogaţi români, scrie, marţi, Capital.ro. În vreme ce anul trecut era pe locul 7, acum Teszari se clasează pe locul 4, cu o avere estimată la 690-700 milioane euro.

Teszari a făcut din RCS & RDS unul din cei mai importanţi operatori din regiune, furnizând servicii de telecomunicaţii în Ungaria, Cehia, Serbia, Spania şi Italia, Slovacia şi Croaţia. Din cele din urmă două ţări compania s-a retras anul acesta deoarece operaţiunile grupului erau mici.

Sursa citată menţionează că nici în Ungaria compania nu merge prea bine, după ce în ultimii 2 ani a pierdut aproape 10% din cota deţinută pe piaţa de servicii de televiziune fără fir (prin satelit şi prin transmisiune digitală terestră). Creşterile de pe piaţa de cablu TV i-au permis însă operatorului să rămână la o cotă totală de 23% din piaţa TV, potrivit datelor publicate de Autoritatea naţională pentru media şi infocomunicaţii din Budapesta.

În România, RCS&RDS a înregistrat, anul trecut, primul profit după mai mulţi ani de pierderi, mai scrie sursa citată. În anul 2008, RCS&RDS avea o cifră de afaceri netă de 386,7 milioane euro şi o pierdere de 22,9 de milioane de euro. 6.654 de persoane lucrau pentru operator în 2008. În 2011, cifra de afaceri a RDS era de 478,7 milioane euro, iar pierderile erau de 2,9 milioane euro, în timp ce numărul angajaţilor crescuse la 6.910 persoane.

Conform celor mai recente date depuse la Ministerul de Finanţe, RCS&RDS a încheiat anul 2012 cu o cifră de afaceri de 459 de milioane de euro, venituri totale de 633 milioane de euro şi cu un profit de 19,7 milioane de euro, numărul angajaţilor ajungând la 8.845 persoane.

În martie 2013, RCS&RDS a decis modificarea obiectului secundar de activitate al societăţii prin introducerea urmatoarelor activităţi: producţia, transportul, distribuţia şi comercializarea energiei electrice. RCS&RDS a cumpărat anul acesta Novitas Electro care avea în dezvoltare un proiect de 4 MW, în valoare de 6,2 de milioane de euro, în Bihor.

Pe lângă Novitas Electro, operatorul telecom mai are în portofoliu firma Energiafoto care deţine trei proiecte în comuna Stăncuţa din judeţul Brăila, Energyall Distribution şi Firatelectric tot în Brăila şi Delalina în comuna Gepiu, Bihor. RCS&RDS deţine, astfel, un portofoliu de 7 parcuri solare, cu o capacitate de 23,4 MW, mai scrie Capital.

În ce-l priveşte pe Teszari, acesta duce o viaţă discretă (fiind şi supranumit de altfel "miliardarul fără chip"), şi, deşi are o avere impresionantă, nu are zeci de case sau maşini. Cunoscut pentru modestia sa, Teszari preferă să locuiască în anexa unui hotel de două stele aflat în Băile Felix şi are două maşini, un Porsche Cayenne şi un Ferrari 430.

Totodată, prin firmele pe care le deţine el este sponsor al echipelor de polo şi baschet ale Oradiei, dar şi proprietarul Centrului de Sanatate şi Imagistică Medicală "Maria", care oferă servicii medicale gratuite încă din luna septembrie a anului 2007. Investigaţiile medicale de înaltă performanţă, precum RMN sau CT, care sunt necesare multor persoane, dar datorită costurilor ridicate ale acestora nu sunt accesibile, sunt câteva dintre facilităţile oferite bolnavilor gratuit.

Citiţi pe aceeaşi temă articolul "Zoltan Teszari dă lovitura: RCS&RDS vinde cel mai ieftin curent din România"