Constructorul autostrăzii "Transilvania" a notificat autorităţile că statul îi datorează 160 de milioane de euro, prin urmare nu mai poate continua lucrările. Astfel, aproape 2.000 de muncitori rămân pe drumuri.

"Azi dimineaţă, sindicatul nostru, Transilvania, de la compania Bechtel, a fost invitat să primească un document în care ne comunică începerea concedierii colective a întregului personal, a 1.933 de posturi, care vor fi anulate din schema de organizare începând cu data de 5 martie. Spre deosebire de alte dăţi, notificarea respectă legea, contractul colectiv de muncă", a anunţat miercuri Grigore Pop, preşedintele Cartel Alfa Cluj, de care aparţin sindicaliştii de la Bechtel.

În notificarea trimisă autorităţilor, americanii au explicat că au facturi neonorate datate din luna august a anului trecut, iar lipsa plăţilor le afectează capacitatea de a planifica viitoarele lucrări.

Directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj, Emilian Roşca, a declarat că în perioada următoare, sindicatele vor formula propuneri către antreprenor în ceea ce priveşte reducerea numărului salariaţilor asupra cărora urmează să se întreprindă măsuri de concediere colectivă.

Sindicaliştii se vor întâlni vineri cu reprezentanţii Bechtel, ei solicitând 24 de salarii compensatorii, deşi contractul colectiv de muncă prevede doar două. Totodată, ei cer plata unor cursuri de reconversie profesională.

Pe de altă parte, compania Bechtel a anunţat miercuri, printr-un comunicat de presă, că nu are de gând să îşi concedieze toţi salariaţii dacă Guvernul şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale va plăti restanţele şi dă asigurări că lucrările la Autostrada Transilvania vor continua.