Ca într-o căsnicie în care, după ani mulţi de convieţuire, soţii ajung la "nepotrivire de caracter", cadrele didactice ale Departamentului de Economie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi-au dat seama că nu mai pot comunica cu Anca Dodescu, şefa pe care ei înşişi au votat-o toamna trecută şi care, înainte de asta, le-a fost decan vreme de 8 ani.

Uniţi împotriva ei, profesorii au ajuns chiar să nici n-o mai salute. Acuzând-o că n-a ştiut sau n-a vrut să comunice cu ei, dar şi că este prea arogantă, economiştii au dat-o jos din funcţie într-o şedinţă cu scandal, fără să le mai pese că "Dodeasca" era singura şefă aleasă, în timp ce la celelalte trei departamente ale facultăţii directorii sunt doar interimari.

Echipă de invidiat

Cu un număr mare de studenţi, cu numeroase proiecte europene câştigate şi fără să fi fost implicată în controversele care au adus Universităţii orădene faima de "Sorbonică", Facultatea de Ştiinţe Economice era până nu demult cea mai invidiată. Din afară, cadrele didactice păreau să formeze o echipă unită, dispusă să lucreze pentru binele comun, dar şi al fiecărui membru în parte, aşa că profesorii de aici aveau şi veniturile cele mai mari. De-o vreme, însă, din armonia de altădată n-a mai rămas decât amintirea, în Departamentul de Economie izbucnind un scandal care a culminat săptămâna trecută cu mazilirea directoarei Anca Dodescu. Primul caz din Universitate în care subalternii îşi demit şeful!

Dodescu a fost decan din 2004. În cele două mandate ale ei, facultatea a implementat sau a început proiecte pe fonduri europene în valoare de peste 8 milioane de euro, din care mai bine de 6 milioane au fost atrase prin proiectele coordonate chiar de Dodescu. Cu banii reveniţi facultăţii, alături de cei obţinuţi din taxele sutelor de studenţi, la finalul lui 2011 facultatea avea de departe cel mai mare excedent financiar, de peste 2,7 milioane lei. An de an, facultăţi precum cele inginereşti au fost susţinute financiar din banii strânşi de economişti.

Singura din "garda" veche

În toamna lui 2011, Anca Dodescu a renunţat la funcţia de decan, primind voturile colegilor pentru funcţia de director de departament, iar Decanatul revenindu-i Alinei Bădulescu, unei apropiate de-a ei. Anul acesta, în urma unui concurs, postul a fost câştigat de Adriana Giurgiu, fostă şefă a Departamentului pentru Învăţământ la Distanţă şi, pe vremuri, secretara bătrânului Teodor Maghiar. Printre colegi, Giurgiu nu se bucură de o reputaţie prea bună, gurile rele imputându-i că n-a obţinut nimic prin propriile forţe, ci doar cu "pile şi relaţii". Până şi câştigarea concursului de decan ar fi explicabilă prin faptul că Giurgiu l-a susţinut în alegeri pe actualul rector Constantin Bungău.

Imediat după instalare, decăniţa a numit în funcţiile de prodecani trei şefe de departamente din totalul de patru câte are facultatea: Maria-Madela Abrudan, Daniela Zăpodeanu şi Nicoleta Bugnar. La un singur departament, cel de Economie, a rămas, prin urmare, un director ales de colegi, Anca Dodescu, în timp ce la conducerea celorlalte trei au fost numiţi interimari până la organizarea de noi alegeri. "Era normal ca decanul să n-o vrea acolo pe Dodescu, pentru că era singura care nu gândea ca ea", spune un profesor, sub protecţia anonimatului. De altfel, nimeni din facultate nu vorbeşte deschis despre conflictul iscat, de teama neplăcerilor cărora s-ar expune.

Făcătură sau nu?

Scandalul a izbucnit în iulie, în ultimele zile înaintea vacanţei de vară a profesorilor, când Giurgiu le-a cerut celor patru şefi de departamente să facă planurile de învăţământ pentru următorul an universitar. Deşi era o practică colaborarea departamentelor la realizarea planurilor, căci numai aşa putea fi realizat programul specializărilor comune, deloc puţine, directorii celorlalte trei departamente l-au ocolit pe cel de la Economie.

Urmarea? Fiecare a trecut câte ore a vrut la specializarea sa pentru colegii de la alte departamente, astfel că în final economiştii s-au trezit neluaţi în calcul pentru a ţine cursuri sau că disciplinele lor au fost trecute din categoria cursurilor obligatorii în a celor opţionale. Or, cu cât predau mai puţin, cu atât câştigă mai puţin, astfel că oamenii s-au revoltat pe şeful lor direct, Anca Dodescu.

A cui este vina, însă, depinde de cine povesteşte. Unii spun că Dodescu ar fi tăiat intenţionat orele unor colegi de departament pentru a "face" mai multe ore apropiaţilor ei, în timp ce alţii zic că economiştii au rămas fără ore la comanda decăniţei Giurgiu, care ar fi cerut să le fie tăiate cursuri ţinute la celelalte departamente. Tocmai pentru ca oamenii să-i sară în cap "Dodeascăi"...

Revocare revocată

Drept urmare, în primele zile de vacanţă, Anca Dodescu le-a cerut colegilor să facă propuneri privind planul de învăţământ, pe care să le poată prezenta decăniţei în termenul limită impus de aceasta, dar şi să stabilească data unei şedinţe în care să le spună concluziile acestei întâlniri şi să lămurească definitiv situaţia planului.

Propunerile economiştilor au fost respinse, însă, de Giurgiu, pe motiv că nu respectă standardele ARACIS, adică cursurile nu erau bine alocate în funcţie de anul de studiu. Astfel, la şedinţa departamentului, oamenii au venit cu capsa pusă, nemulţumiţi că erau chemaţi din vacanţă, iar apoi i-au imputat directoarei că ia decizii după bunul plac, că nu comunică în prealabil cu ei şi, în fine, că se află într-o stare conflictuală cu decăniţa, atrăgând astfel dizgraţia acesteia către întregul departament. Surprinsă de atitudinea colegilor, Dodescu a făcut greşeala să părăsească şedinţa, astfel încât colegii s-au închis în birou şi au votat revocarea ei din funcţie, la propunerea a 5 "grei": soţii Alina şi Daniel Bădulescu, Olimpia Ban, Ioana Meşter, Adrian Florea, susţinuţi fiecare de propriii asistenţi.

A doua zi, Dodescu a intrat în concediu medical, iar colegii s-au dus la Rectorat, cerând numirea Olimpiei Ban ca înlocuitor interimar. Totuşi, revocarea din funcţie a Ancăi Dodescu a fost anulată câteva zile mai târziu, după ce avocaţii acesteia au contestat şedinţa, arătând că nu a fost convocată statutar şi nici nu a fost audiată persoana "acuzată".

Execuţie ca la carte

Săptămâna trecută, pe 4 septembrie, după terminarea vacanţei, Consiliul departamentului a convocat o nouă şedinţă, de data asta regulamentară, care a durat mai bine de 5 ore şi în cadrul căreia directoarea a fost acuzată din nou că n-a ţinut cont de colegi la întocmirea planului de învăţământ, deşi ea le-a amintit că le ceruse propunerile, şi că n-ar fi susţinut departamentul în Consiliul facultăţii, deşi le-a explicat cum decăniţa i-a "tăiat" propunerile din start, ca neconforme.

La finele reuniunii, Dodescu a încercat să vorbească prieteneşte cu colegii ei, încercând să afle de ce toţi îi sunt brusc potrivnici, după atâţi ani de colaborare, în care mulţi dintre ei s-au regăsit în echipele proiectelor pe fonduri europene, dar niciunul n-a mai vrut să-i dea vreo lămurire. După audierea formală, la căpătul căreia economiştii s-au declarat nemulţumiţi de răspunsurile primite, s-a votat revocarea. Din 12 persoane, 8 au votat pentru, iar 4 împotrivă, astfel că locul profesoarei a fost luat, provizoriu, de Olimpia Ban.

Silenzio stampa

Ca urmare, departamentul e obligat să organizeze alte alegeri, la care ar putea candida inclusiv Anca Dodescu. Practic, însă, e greu de crezut că o va face. Contactată de BIHOREANUL, fosta directoare a evitat orice discuţie, susţinând că nu-şi doreşte decât să încheie acest capitol şi să-şi vadă de cariera didactică. La fel de lapidari sunt şi colegii, care nu vor să explice cum, brusc, s-au întors împotriva celei pe care au susţinut-o în fruntea lor atât timp.

Cert este că, pentru prima oară în istoria Universităţii, un şef ales este revocat de cei care îl votaseră. Iar precedentul poate fi repetat, de vreme ce fiecare şef se poate trezi cu acuze de "deficienţe de comunicare" şi trimis acasă. Fără prea multe explicaţii...


CONFLICT PERSONAL
"Nu ştiu, nu cunosc!"

În ciuda scandalului petrecut în "ograda" sa, decăniţa Adriana Giurgiu refuză să facă vreun comentariu. "Nici nu ştiu exact despre ce e vorba, am primit nişte hârtii, dar n-am apucat să le citesc", a declarat ea BIHOREANULUI, negând totodată orice implicare a sa. "Eu nu mă bag în treburile departamentelor. Dacă majoritatea revocă un director, înseamnă că acesta a fost votul majorităţii", zice decăniţa.

Cu toată rezerva afişată de Giurgiu, unii profesori spun că mazilirea "Dodeascăi" a fost gândită de decăniţă, care ar fi insultat-o pe directoare chiar şi pe platforma online de comunicare a facultăţii, reproşându-i că se încăpăţânează să aibă propriile idei privind modul în care trebuie să funcţioneze facultatea şi cerându-i să-şi păstreze opiniile pentru ea, căci facultatea are o conducere nouă.