De acum înainte, toți elevii din Bihor pot vizita gratuit Casa Darvas-La Roche, Muzeul Francmasoneriei, Turnul Primăriei, Muzeul Istoriei Evreilor și Sinagoga Sion, cu condiția să își programeze vizitele alături de profesori și colegi.

Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Oradea Heritage, structura care administrează cele cinci obiective turistice, au încheiat un parteneriat valabil până la 31 decembrie 2025, care prevede că grupuri de elevi din Oradea și din Bihor vor avea acces gratuit în aceste clădiri.

„Vizita este gratuită, cu mențiunea că trebuie programată în avans, printr-un e-mail la evenimente@oradeaheritage.ro sau telefonic”, a declarat Alexandru Chira, directorul Oradea Heritage, joi, într-o conferință de presă.

Programările telefonice se vor face la numărul 0771-553.065, iar orarul de vizitare în obiective este 10-18 (cu ultima intrare la ora 17.30) în toate zilele săptămânii, cu excepția zilei de luni.

În oricare dintre obiectivele turistice va intra câte o singură clasă, iar programarea vizitelor este necesară tocmai pentru ca să nu se suprapună și elevii să fie nevoiți să aștepte, dar și pentru ca inițiatorii acestui parteneriat să țină evidența „musafirilor”.

Parteneriatul între cele două instituții le permite elevilor și să țină lecții în Muzeul Istoriei Evreilor (sinagoga Aachvas Rein) sau în Sinagoga Sion, locuri în care se pretează predarea lecțiilor despre holocaust, incluse recent în programa școlară.


Alexandru Chira (stânga) și Horea Abrudan (dreapta) au anunțat inițiativa într-o conferință de presă comună

Pe viitor, și alte lecții ar putea avea loc în obiectivele turistice. „Ne dorim să dezvoltăm activități, împreună cu profesorii, cu specific dedicat pentru obiectivele respective. Pe lângă studiul istoriei evreilor, avem în vedere diferite ateliere pentru Casa Darvas, cum ar fi de istoria artelor, istoria arhitecturii Secession și Art Nouveau, dar și activități care pot să aibă loc în zona Primăriei și a turnului Primăriei”, a precizat Chira.

Șeful Inspectoratului Școlar, Horea Abrudan, s-a arătat convins că lecțiile ținute în aceste obiective îi vor ajuta pe elevi să învețe mai bine. „Mă bucur că profesorii vor avea posibilitatea să participe împreună cu elevii la vizitarea obiectivelor și la ore desfășurate la fața locului. Atractivitatea, dar și informația cu care elevii rămân după aceste ore va fi mult mai mare”, a declarat Abrudan, în cadrul aceleiași conferințe de presă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!