În premieră naţională, o autoritate publică locală se asociază cu o firmă şi două organizaţii non-guvernamentale pentru binele naturii. Consiliul Judeţean Bihor, prin Agenţia de Management al Destinaţiei (AMD) Bihor, asociaţiile Aqua Crisius şi Grupul Milvus şi firma Pro Aqua – care are concesionată exploatarea iazurilor piscicole – au câştigat administrarea Parcului Natural Cefa, rămas de ani buni fără custode.

Bani pentru Cefa

Potrivit unui anunţ făcut vineri, într-o conferinţă de presă, de preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, asocierea celor patru entităţi a fost declarată câştigătoare la cea de-a opta sesiune de atribuire deschisă de Ministerul Mediului. Perioada de contestaţii a trecut, iar în următoarele zile reprezentanţii celor patru entităţi vor semna contractul de administrare. Apoi, vor avea la dispoziţie şase luni pentru a forma o entitate care să se ocupe, propriu-zis, de administrarea ariei protejate.

"Ne-am însuşit un angajament bugetar pe 10 ani, 8,5 milioane lei în total, adică circa 8-900.000 de lei anual", a declarat Pasztor. Banii urmează să fie obţinuţi din proiecte europene, pentru început pe linia Ro-Hu, apoi şi pe altele, precum POIM sau Life.

Potrivit directorului AMD Bihor, Răzvan Dumbravă, banii vor fi folosiţi pentru achiziţii şi investiţii pentru stabilirea limitelor şi a modului de acces în parc, managementul vizitatorilor şi promovarea turistică, control şi pază, activităţi educative şi de conştientizare, respectiv relaţia cu comunităţile şi implicarea lor. Deşi rolurile exacte ale celor patru părţi implicate nu au fost încă stabilite, AMD Bihor va răspunde, cel mai probabil, de partea turistică. "Într-un parc natural ar trebui să vorbim de vizitare, nu de turism. Eventual un turism care să nu genereze o degradare", a declarat Dumbravă.

"Va fi un drum foarte greu"

Cert este că "asociaţii" sunt convinşi că vor lucra bine împreună. "Asociaţia noastră a mai avut două tentative de preluare în custodie a parcului, eşuate, dar în această formă suntem mai puternici", a declarat Andrei Togor, reprezentantul Aqua Crisius.

Conlucrarea a fost lăudată şi de reprezentantul Grupului Milvus, cu sediul în Târgu Mureş şi filială la Oradea, ONG care de mai bine de două decenii se preocupă de păsările din România. "Va fi un drum foarte greu. Nu este uşor să se găsească acea cale de mijloc prin care putem să protejăm interesele naturii, putem să menţinem statutul de conservare al speciilor şi habitatelor pentru care au fost desemnate anumite arii protejate şi în acelaşi timp să ţinem cont de interesele comunităţii locale sau ale diferitelor industrii care vor să investească în zonă", a declarat Kelemen Marton.

Delta Bihorului

Tot în termen de şase luni, asocierea care administrează parcul trebuie să facă şi un plan de acţiuni, ca să ştie concret ce are de făcut pentru protejarea ariei ce se întinde pe o suprafaţă de peste 15.000 de hectare, din care o mie de hectare de luciu de apă. În componenţa parcului natural se află SPA (arie de protecţie specială avifaunistică) Pescăria Cefa – Pădurea Rădvani, SCI (sit de importanţă comunitară) Cefa, SCI Salonta şi Rezervaţia naturală Colonia de Păsări de la Rădvani.

În Parcul Natural Cefa trăiesc peste 1.300 de specii, din care 96 sunt protejate, iar unele sunt rare sau chiar unice în România. Nagy Attila, ornitolog la Grupul Milvus, a precizat, în aceeaşi conferinţă de presă că, de pildă, raţa roşie, o specie ameninţată cu dispariţia la nivel mondial, se găseşte la Cefa, uneori chiar în trei mii de exemplare. Ameninţată cu dispariţia în lume este  şi dropia, dar lângă Salonta mai pot fi văzute circa 50-60 de exemplare, singurele din toată România. De altfel, în Parcul Natural Cefa, cu excepţia pelicanului, se regăsesc toate speciile de păsări care pot fi văzute şi în Delta Dunării.