Anunţată în urmă cu două săptămâni chiar de şefii partidului, strategia PSD Bihor pentru dezvoltarea Oradiei se lasă aşteptată. Deşi pe 19 iunie a declarat public că în săptămâna următoare va prezenta propunerea social-democraţilor bihoreni pentru dezvoltarea Oradiei şi a Zonei Metropolitane, până pe 2 iulie Mang n-a mai revenit pe această temă.

Strategie... făză viziune

Explicaţia dată de şeful PSD Bihor este că europarlamentarul Emilian Pavel n-a reuşit să ajungă la Oradea de la Bruxelles, iar documentul, căruia între timp Mang nu îi mai spune „strategie”, ci doar „viziune”, trebuie prezentat în grup. „Această viziune nu este a lui Mang şi nu este a unei persoane. Este o propunere colectivă, nu vreau să mi-o asum singur şi nici nu cred că doreşte cineva să şi-o asume singur”, a declarat Ioan Mang, joi, într-o conferinţă de presă.

Totuşi, liderul social-democraţilor n-a pus documentul pe masă şi nici n-a precizat concret când o va face. „Într-o primă etapă vom face o prezentare a unor idei, a punctelor slabe, puncte tari pe care le considerăm noi în municipiu şi în ZMO şi a câtorva propuneri şi căi de dezvoltare a acestor zone”, a declarat Mang.

A doua etapă va fi elaborarea propriu-zisă a strategiei, dar care nu se va face exclusiv în PSD. „Dorim ca această viziune să stea la baza elaborării unei strategii, care să nu se facă în niciun caz doar prin voinţa unor persoane din PSD, ci să fie rezultatul unor dezbateri la care să participe şi cadre didactice din Universitate şi oameni din celelalte partide politice, pentru a rezulta un document pe care toată lumea să şi-l însuşească şi care va sta la baza strategiei propuse de candidatul de primar al PSD pentru anul viitor”, a spus liderul PSD Bihor. Cine va fi acest candidat, PSD Bihor încă nu a anunţat.

Social-democraţii mai au o propunere: ca oraşul să se redenumească Oradea Mare. „Suntem de acord să schimbăm denumirea municipiului, să revenim la denumirea veche a acestui oraş de Oradea Mare şi atunci îi mulţumim şi pe cei care au vrut să rămână oraşul aşa cum este şi pe cei care vor să aibă „Mare” în denumire”, a declarat Mang, adăugând că deocamdată spune acest lucru „la glumă”, dar pe viitor ar putea fi o variantă serioasă.

Bolojan, mincinosul

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă a fost prezentă şi Adelina Coste, consilier local PSD, care l-a făcut mincinos pe primarul Ilie Bolojan.

Primul argument al lui Coste a fost pe tema statuii lui Mihai Viteazul din centrul Oradiei, despre care primarul Ilie Bolojan anunţase, la finalul lunii mai, că nu va mai fi mutată, deoarece municipalitatea nu mai are cum să aştepte după avizele necesare. Potrivit lui Coste, ce n-a spus Bolojan este că înainte de a face acest anunţ, Ministerul Culturii avizase negativ mutarea, aşadar Primăria nu a decis să nu mute monumentul, ci a fost silită să ia această decizie.

Al doilea argument a vizat problema stejarilor doborâţi marţi în Piaţa Unirii. Potrivit lui Coste, Bolojan a spus în şedinţa de CL că lucrările au avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, ceea ce, după cum şi directoarea APM, Sanda Mercea, a declarat, este fals. „Acest aviz nu există, există doar avizul Direcţiei Tehnice”, a declarat Coste.

Atacurile lui Coste la adresa lui Bolojan vin la mai puţin de o săptămână după ce unul dintre greii PSD, coordonatorul politic Liviu Dragnea, aflat în vizită în Oradea, a declarat că a venit aici inclusiv pentru că a auzit că edilul oraşului „nu se lecuieşte şi minte în continuare”.