Românii vor fi obligaţi de lege să meargă la medicul de familie. Pachetul de servicii medicale de bază aprobat de Guvern şi care va intra în vigoare din 1 iunie prevede că românii cu vârste sub 39 de ani vor trebui să facă o vizită medicală la trei ani, în timp ce cei peste această vârstă o dată pe an.

Potrivit Digi 24, prevenţia este una din noutăţile pachetului de servicii medicale de bază. El include consultaţii de monitorizare pentru boli cardiovasculare, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronşic, boală cronică respiratorie obstructivă şi boala cronică de rinichi.

Totodată, a fost revizuită lista procedurilor diagnostice şi terapeutice, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de investigaţii suplimentare pentru care nu va mai fi necesară internarea în spital.

Tot în pachetul de servicii de bază se regăsesc, la capitolul serviciilor stomatologice, consultaţii, servicii profilactice şi diverse tratamente, inclusiv serviciile de medicină dentară de urgenţă.

Nu se mai regăsesc în pachetul de bază serviciile de homeopatie şi fitoterapie, pentru care trebuie încheiate asigurări private.