Proiectul „aLIVE” este realizat pe scena locală de Fundația Festivalul Internațional de Teatru Oradea, în parteneriat cu Teatrul Regina Maria, și a pornit de la... realitate. 

Vizibil sau tainic, cei mai mulți oameni au fost afectați de pandemie și apoi - fără a se bucura măcar de-un respiro - de teribilul război de la graniță, care s-a „rostogolit” și într-o criză economică de toată frumusețea.

Urmele acestor valuri întunecate asupra tinerilor sunt scoase la iveală prin proiectul „aLIVE”, care nu doar că atrage atenția asupra fricilor și anxietăților, ci propune și posibile leacuri. 

Din realitate 

Co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), proiectul are ca scop realizarea unui spectacol de teatru-documentar axat pe multele destine zbuciumate de evenimentele recente.

După un proces de documentare din întâmplări reale, textul a fost scris de tânărul Gabriel Sandu (foto), regizor și scenarist de teatru, pasionat de genul docu-fiction. 
S-au alăturat demersului actorii Carina Bunea, Anda Tămășanu, Giorgiana Coman și Eugen Neag și o echipă artistică formată din Ruxandra Bobleagă (coregrafie și light design), Răzvan Chendrean (decor și costume), Miruna Croitoru (video), Eugen Neluțescu (muzică) și Oana Pușcatu (coordonare muzicală). 

(regizorul Gabriel Sandu, credit foto: Andrei Biro)

Tineri și anxioși 

Înainte de realizarea spectacolului, în cadrul proiectului „aLIVE” s-au ținut două ateliere de psihodramă (foto), coordonate de psihologul școlar Ioana Drugaș, de la Liceul Don Orione din Oradea. Pe lângă artiști, la ateliere au participat tineri care au simțit nevoia să-și împărtășească experiența din aceste vremuri tulburi, ei înscriindu-se online. 

„Alături de psiholog, tinerii au experimentat modalități de a-și recunoaște, ilustra și gestiona anxietatea. Sunt exerciții care pot părea o joacă, însă te ajută să-ți descoperi «butoanele» emoționale și să găsești metode de gestionare a episoadelor anxioase”, spune Andreea Costea, manager de proiect. 

Psihologul Ioana Drugaș vorbește despre anxietate și în câteva clipuri publicate pe pagina de Facebook a proiectului „aLIVE”, disponibile oricărui curios. 

Mai departe...

Spectacolul care a rezultat în urma întregii experiențe a primit denumirea „Lux”, dar nu în sensul latinesc, de lumină, ci în sensul ironic în care ar putea cineva explica realitatea din ultimii ani...

„Spectacolul propune o incursiune onirică în viețile a patru personaje aparte, aduse împreună de circumstanțe speciale în care acestea își pot releva adevăratul sine. Plecând de la premiza că pandemia, războiul, criza iminentă economică generează schimbări masive în noi, spectacolul urmărește acea doză de echilibru de care avem nevoie pentru a putea merge mai departe”, spune regizorul Gabriel Sandu. 

Victimă și salvator

Cele patru personaje reprezintă totodată niște tipologii: victima, care are constant nevoie ca ceilalți să intervină și să o salveze din propria viață; people pleaser-ul, care își pune propriile nevoi pe ultimul loc, încercând să-i mulțumească mai întâi pe ceilalți; dependentul, o persoană naivă, care se simte în largul ei doar când e protejată de grup, și salvatorul, o personalitate puternică în exterior, care a reușit să-și mascheze fricile punându-se pe sine într-o poziție de control.

Premiera spectacolului „Lux” va avea loc pe 1 noiembrie, de la ora 19, la Sala Arcadia din Pasajul Vulturul Negru. Spectacolul se adresează în primul rând publicului tânăr, însă este recomandat persoanelor care au împlinit 16 ani. Următoarele reprezentații sunt programate pe 2, 5, respectiv 6 noiembrie, pe aceeași scenă, intrarea fiind gratuită la toate, condiționată doar de rezervarea în prealabil a unui loc pe platforma eventim.ro. Lux, nu-i așa?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!