După ce în vară firma Luxten a montat primul stâlp de iluminat din Oradea care funcţionează cu energie solară, ideea s-a extins şi la alte utilităţi. Orădenii îşi pot deja cumpăra tichete de parcare de la parcometre ce folosesc exclusiv energia solară, iar tramvaiele din oraş trec peste şine unse tot prin lumină naturală.

Parcare pe lumină

În această toamnă, Serviciul Parcări a montat 33 de parcometre cu baterii pe energie solară. Şeful serviciului, Ion Şimon, spune că parcometrele "solare", pe lângă că utilizează un tip de energie gratuită, au putut fi amplasate oriunde în oraş, deoarece n-au depins de reţeaua de electricitate. "De asemenea, am eliminat cheltuielile şi timpul de racordare la această reţea", explică Şimon.

Aparatele funcţionează chiar dacă afară nu e soare, deoarece au nevoie doar de lumină. Iar pe timp de noapte merg cu energia acumulată ziua. În plus, faţă de parcometrele clasice, la acestea se poate plăti şi cu cardul bancar sau cu cip-card. Fiecare aparat a costat 3.800 de euro, acesta fiind preţul pe care municipalitatea l-ar fi plătit şi pentru un parcometru clasic. Astfel, investiţia a fost în mod clar benefică.

Tramvaie şi reclame

Şi OTL s-a orientat spre energiile neconvenţionale, sistemul de ungere a căii de rulare a tramvaielor alimentându-se, din această toamnă, tot cu lumină. Mecanismul e simplu: pe linia de tramvai există nişte senzori care, atunci când tramvaiul trece peste ei, transmit semnalul către releul de comandă. Acesta acţionează o pompă hidraulică, vaselina fiind distribuită apoi pe şine. Motorul care face acest lucru posibil e alimentat de două panouri fotovoltaice de 75 de waţi.

Nu numai autorităţile locale preferă energia gratuită. O firmă din Bucureşti a montat la Era Shopping Park panouri de publicitate alimentate cu lumină. "Sunt două motive pentru care am optat pentru aceste panouri: costurile de branşare la Electrica sunt mari, iar un panou normal consumă 1 kilowatt, în timp ce acesta doar 72 de waţi. Au costat mai mult cam cu 30-50%, dar au meritat", a explicat Dan Roţiu, reprezentantul firmei "La reclama". Şi cum lumină de sus va mai fi din belşug, e de aşteptat ca în 2011 panourile fotovoltaice din oraş să fie tot mai dese şi tot mai mari...