Ca să respecte normele europene şi să demonstreze că pune preţ pe protecţia mediului înconjurător, Bihorul va schimba modul în care aruncă deşeurile. Gunoaiele se vor strânge regional, în şase zone anume create şi deservite de staţii de transfer şi sortare, iar de acolo cea mai mare parte a resturilor va trebui să ajungă la reciclat sau compostat.

Scopul este ca bihorenii să ajungă în următorii ani să arunce cantităţi cât mai mici cu putinţă în depozitul ecologic de la Oradea, singurul autorizat din întreg judeţul. Altfel spus, să refolosească o parte cât mai mare din ceea ce aruncă...

Curăţenie pe zone

Pentru a-şi îndeplini obligaţia europeană de a închide vechile gropi de gunoaie şi de a recicla cât mai multe deşeuri, Consiliul Judeţean Bihor a început încă din 2011 studiile de fezabilitate pentru mega-proiectul "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor", în valoare totală de 249 milioane de lei, din care 199 milioane reprezintă finanţare europeană.

SMID prevede că Bihorul va fi împărţit în şase zone de colectare: zona 1, care înglobează Oradea şi vestul judeţului (cu o populaţie totală de 283.000 locuitori), zona 2 Aleşd (52.500 locuitori), zona 3 Salonta (54.000 locuitori), zona 4 Beiuş (90.000 locuitori), zona 5 Marghita (55.600 locuitori) şi zona 6 Săcueni (51.500 locuitori).

"Regionalizarea" presupune că în fiecare zonă va exista un singur operator de salubritate, care va colecta toate deşeurile. Pe cele reciclabile le va duce la staţiile de transfer-sortare şi depozitare temporară, care vor fi construite la Beiuş, Marghita, Salonta, Săcueni şi Ştei, în prezent Aleşdul şi Oradea având astfel de instalaţii. În aceste staţii, deşeurile reciclabile (PET-uri, hârtii, cartoane, doze de aluminiu, sticle) vor fi balotate şi predate firmelor profilate pe transformarea lor în materii prime. În schimb, toate deşeurile menajere din judeţ vor lua drumul Oradiei.

Sortate, tocate, compostate

Aici, în capătul cartierului Episcopia, tot în cadrul SMID, firma Euriteh construieşte o aşa-numită staţie de tratare mecano-biologică (MBT). În cadrul unei vizite pe şantier organizate săptămâna trecută, preşedintele CJ Cornel Popa şi reprezentanţii Euriteh au anunţat că staţia este ridicată în procent de 72%, urmând să fie finalizată până cel târziu pe 28 iunie.

Concret, în staţia MBT deşeurile menajere vor fi sortate, astfel încât să fie recuperate materialele ce pot fi reciclate. Deşeurile ce nu pot fi reciclate şi au un diametru mai mic de 8 centimetri vor fi aruncate în depozitul ecologic, în timp ce fracţia rămasă va fi mărunţită cu un tocător uriaş. Apoi, resturile vor fi mutate în 11 boxe, închise ermetic cu o membrană specială, care va permite circulaţia aerului, dar va opri mirosurile neplăcute.

"Toate boxele vor avea în pardoseală conducte cu diuze în care va fi introdus aer, cu ajutorul unui ventilator. Deşeul va sta în boxă 28 de zile, timp în care ajunge să fie biostabilizat, adică devine un pământ fără miros", a explicat Mihai Lupău, reprezentant Euriteh. Pe urmă, deşeurile vor fi mutate în hala de maturare, unde vor mai sta 15 zile. "Fiindcă în deşeurile menajere noi mai aruncăm câte o injecţie, un termometru, acestea pot fi contaminate cu metale grele. În acest context, produsul final, un tip de compost industrial, va fi folosit pentru acoperirea gropii de gunoi", a mai spus reprezentantul Euriteh.

To be continued...

Conform proiectului CJ Bihor, staţia MBT va putea trata anual între 40.000 şi 80.000 tone de deşeuri. Această capacitate a fost concepută pe baza estimărilor Consiliului Judeţean, care arată că după implementarea SMID şi când toţi bihorenii vor colecta selectiv, cantitatea de deşeuri menajere va scădea semnificativ. Cum în prezent în judeţ se aruncă anual circa 150.000 tone de deşeuri menajere, nu e clar ce se va întâmpla dacă totuşi se vor aduna deşeuri menajere peste capacitatea maximă de 80.000 tone. CJ va lămuri asta doar după ce va scoate la licitaţie operarea staţiei.

Până atunci, Consiliul Judeţean continuă şi lucrările la celelalte şantiere deschise în cadrul SMID, pentru construirea staţiilor de sortare şi transfer, respectiv pentru închiderea depozitelor neconforme, adică a fostelor gropi de gunoi din Oradea, Aleşd, Marghita, Beiuş, Săcueni, Salonta, Ştei şi Valea lui Mihai. În timp ce construcţia staţiilor este pe jumătate realizată, închiderea gropilor e de-abia la început. Ţinând cont de aceste aspecte, în varianta cea mai optimistă bihorenii ar putea asista anul viitor la revoluţia sistemului judeţean de salubritate. O revoluţie binevenită, dacă se va dovedi şi bine gândită...