Indiferent că vor sau nu să încheie un contract pentru colectarea deşeurilor cu operatorul licenţiat RER Vest, orădenii vor plăti pentru gunoaiele pe care le produc.

Din vară, Primăria va taxa cu 27,5 lei pe lună fiecare orădean care locuieşte într-un apartament sau o casă, care nu are un contract cu firma de salubritate, taxa specială fiind votată de consilierii locali joia trecută.

Arunci, deci plăteşti

Florin Birta, primar OradeaGunoaiele costă, iar orădenii care au crezut că fentează plata lor s-au înşelat. Primarul Florin Birta (foto) le-a dat o veste proastă tuturor locuitorilor oraşului care nu au un contract încheiat cu firma de salubritate RER Vest: din 1 iunie, vor plăti lunar o taxă specială, în valoare de 27,5 lei pe persoană.

Conform Legii 101/2006 privind serviciul de salubrizare din localităţi, autorităţile publice locale sunt obligate să introducă o taxă pentru cetăţenii care au refuzat să semneze un contract cu operatorul licenţiat. "În momentul în care o asociaţie de proprietari sau o casă nu are contract cu RER, firma de salubritate, conform legii, este obligată să ridice acele deşeuri, nu le poate lăsa în stradă, urmând să factureze administraţiei publice contravaloarea deşeurilor ridicate şi care nu au putut fi facturate", a declarat Birta joi, înaintea şedinţei de Consiliu Local.

La preţ de rezidual

Această taxă există pe lista obligaţiilor fiscale din Primăria Oradea încă de acum zece ani, dar nu a fost aplicată niciodată. Pentru anul 2021, nivelul ei era de 20 lei pe persoană pe lună, dar în şedinţa de joi Consiliul Local a decis să-l majoreze la 27,5 lei.

Primarul Birta a explicat că s-a ajuns la această valoare ţinându-se cont de cantitatea medie de deşeuri produsă de un cetăţean. Numai că, spre deosebire de orădenii care au încheiat un contract de salubritate şi care, teoretic, colectează deşeurile selectiv, plătind un tarif diferit pentru fiecare dintre cele trei fracţii (reciclabilă, biodegradabilă şi reziduală), mizeriile aruncate de cei fără contract sunt nesortate, aşa că Primăria le taxează ca deşeuri reziduale, cea mai scumpă categorie de deşeuri.

Alţii deja taxează

directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea Deocamdată, Primăria nu a stabilit şi modul în care va aplica această taxă şi nu e clar dacă proprietarul unei locuinţe va plăti taxa şi pentru copii, de pildă. De asemenea, nu se ştie dacă orădenii care stau la bloc vor fi taxaţi direct sau vor plăti banii către asociaţia de proprietari, care la rândul ei va achita taxa pentru toţi locatarii la Primărie. "Legiuitorul nu a prevăzut modalitatea de colectare, aşa că rămâne să o stabilim printr-o procedură proprie", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Alte localităţi din ţară, cum ar fi municipiul Ploieşti, comuna clujeană Floreşti sau oraşul bihorean Săcueni, aplică deja o taxă specială de acest gen, iar Oradea s-ar putea inspira din modelul lor. De exemplu, în Ploieşti, locuitorii trebuie să depună la Primărie o declaraţie prin care comunică numărul de persoane din gospodăria care nu are contract de salubritate, iar după verificarea ei în baza de date a Evidenţei Populaţiei, taxa se impune pentru toate persoanele care au domiciliul la adresa respectivă. Pentru cetăţenii care refuză să depună declaraţia, impunerea se face din oficiu.

În Oradea, asta ar însemna că o familie formată din doi părinţi şi doi copii, indiferent că stau la casă sau la bloc, ar putea plăti lunar 110 lei. Mai mult decât dublu faţă de o familie similară, care are contract cu RER.

Un sfert din asociaţii, cu contract

În prezent, 92% din casele din Oradea, adică 18.836 din totalul de 20.433, au un contract de salubritate încheiat cu RER Vest. În schimb, din cele 882 de asociaţii de proprietari, doar 212, adică 24%, au semnat noile contracte. Până la finalul anului, locatarii din asociaţiile care au semnat contractele cu RER vor plăti un tarif lunar de 17,87 lei, urmând ca, de anul viitor, să plătească, precum cei de la case, în funcţie de cantitatea de deşeuri generată.

Reprezentanţii asociaţiilor care vor să semneze contractele sunt aşteptaţi în orice zi lucrătoare la sediul RER Vest (intrarea din strada Tudor Vladimirescu), pentru a încheia documentele. Cei care vor refuza în continuare să contracteze serviciul de salubritate vor trebui să le recomande locatarilor să pregătească banii de taxă...