Zece cetăţeni vietnamezi care voiau să iasă ilegal din ţară pentru a ajunge în Germania, dar şi călăuzele lor, patru slovaci, au fost reţinuţi de poliţiştii de frontieră bihoreni în cadrul unei acţiuni pe linia combaterii migraţiei ilegale.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Biroul de presă al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, "captura" a fost făcută cu o zi înainte, de angajaţii sectoarelor punctelor de frontieră Borş şi Diosig.

"În jurul orei 12, poliţiştii de frontieră au oprit pentru control, în localitatea de frontieră Tămăşeu, două autoturisme marca Skoda şi Seat, conduse de doi cetăţeni slovaci K.P. şi K.A., acesta din urmă, fiind însoţit de un conaţional. Ambele autoturisme erau înmatriculate în Slovacia. În urma controlului autoturismelor, poliţiştii de frontieră au descoperit mai multe bagaje, care nu aparţineau şoferilor, aspect ce a trezit suspiciuni cu privire la numărul persoanelor transportate. Imediat, s-a procedat la verificarea zonei de competenţă a localităţii Tămăşeu, ocazie cu care au fost descoperiţi, la aproximativ 10 de metri faţă de linia de frontieră cu Ungaria, 11 cetăţeni străini", arată informarea. Dat fiind că aceștia nu îşi justificau prezenţa în zona de frontieră, cu toţii au fost duşi la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră pentru cercetări.

Aşa au aflat polițiștii că este vorba despre 10 cetăţeni vietnamezi, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, şi un cetăţean slovac, cu iniţialele C.P., în vârstă de 26 de ani.

"Din primele cercetări a rezultat faptul că cetăţenii vietnamezi au intrat legal în Romania în baza unor vize valabile, iar pentru că le expira perioada de şedere în ţara noastră au hotărât să încerce să treacă ilegal frontiera în Ungaria, pentru a ajunge în Germania. Astfel după ce au fost transportaţi în apropierea frontierei de stat cu cele două autoturisme, cetăţeanul slovac C.P. urma să-i sprijine pe cei 10 cetăţeni din Vietnam ca să treacă ilegal graniţa, pe jos, în Ungaria", arată comunicatul.

Cert este că, acum, cu toţii s-au ales cu dosare penale. Cei 10 vitenamezi pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, iar cei patru slovaci - pentru trafic de migranţi.