Poftim cultură... tradiţională! Dacă la prima vedere instituţia care se ocupă cu păstrarea tradiţiilor locale îşi vede de treaba ei, organizând hore şi recitaluri folclorice în tot judeţul, în profunzime BIHOREANUL a descoperit cu totul altceva: contracte şi concursuri cusute cu aţă albă!

CJCPCT Bihor a plătit cu circa 3.000 lei trei specialişti în urma unor contracte de colaborare pentru servicii inventate, precum montarea unei scene la un festival important din Sibiu. În plus, în interval de numai două luni, directorul Adrian Dume a schimbat radical cerinţele unui post scos la concurs, pentru a-l "mula" pe CV-ul unei cunoştinţe. Acestea se potrivesc perfect cu pregătirea mediatoarei Claudia Haidea Postolache, una dintre beneficiarele contractelor cu hibe şi, evident, singura care s-a înscris până acum în concurs...

Numire "tradiţională"

În luna aprilie, la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor era scandal. Directorul de atunci, PNL-istul Radu Pavel, primea - pe nedrept, susţinea el - nota 5,32 la evaluarea anuală făcută de Consiliul Judeţean şi, ca atare, urma să-şi piardă slujba. Auzind că la cârma instituţiei urma să vină un alt politruc, tânărul liberal Adrian Dume, mai mulţi angajaţi au intrat în grevă japoneză, cerând o selecţie transparentă.

N-a fost. Cerinţele concursului pentru postul de director s-au pliat perfect pe studiile PNL-istului Adrian Dume, apropiat al şefului CJ Cornel Popa, deşi tânărul n-a avut de-a face cu folclorul până atunci şi, de altfel, nici nu e bihorean la origine. De nevoie, angajaţii s-au conformat, mai puţin Octavian Blaga, care şi-a exprimat revolta faţă de politizarea instituţiei chiar pe site-ul oficial al acesteia, iar apoi şi-a dat demisia. Iată că n-au trecut decât câteva luni de şefie şi ies la iveală şi primele nereguli din "epoca" Dume...

Scena... care nu e

În august, o delegaţie formată din folclorişti, ansambluri şi meşteşugari bihoreni reprezenta Bihorul la Festivalul Naţional al Tradiţiilor din Sibiu, un eveniment important la care anual participă doar trei judeţe. CJCPCT Bihor a adunat circa 80 de oameni şi, potrivit unui comunicat auto-laudativ transmis presei, a făcut o impresie excelentă în deplasare.

Deşi directorul Adrian Dume zice că singurele cheltuieli au fost cele cu deplasarea la Sibiu, BIHOREANUL a descoperit trei contracte absurde, prin care Centrul a plătit circa 3.000 lei pentru servicii fictive prestate, chipurile, la festival. Unul, încheiat cu preotul Mihai Gavril Brie, lector la Facultatea de Teologie din Oradea şi specialist în muzica bisericească, arată că acesta a primit 1.150 lei brut pentru că a fost... "personal auxiliar montaj scenă"! O altă ciudăţenie, întâlnită şi la celelalte două contracte, e că durata contractului era între 9 şi 11 august, dar plata urma să se facă "pe lună".

Pe acelaşi calapod şi cu aceleaşi condiţii a semnat Dume un alt contract, de 950 lei, cu Corina Florina Nanău, profesoară de istorie şi specialistă în etnografie, care ar fi avut "atribuţii de amenajare scenă" la Sibiu. În realitate, delegaţia Bihorului n-a amenajat acolo nicio scenă, spectacolele fiind ţinute pe un ponton din muzeul sătesc care a găzduit evenimentul.

Semnate din "neatenţie"

Al treilea contract de colaborare semnat de Dume este şi el cu cântec. O anume Claudia Haidea Postolache, de meserie mediator, a primit 950 lei brut pentru că ar fi fost "consilier de imagine" tot la evenimentul din Sibiu. Culmea, însă, comunicatul post-eveniment poartă semnătura unui alt angajat al Centrului, Felician Mureşan. Cireaşa de pe tort? Nici unul dintre cei trei nici n-a fost măcar la Sibiu!

Confruntat de BIHOREANUL cu contractele absurde, Adrian Dume s-a arătat surprins de obiectul acestora, recunoscând că cei trei au fost într-adevăr colaboratori ai instituţiei, dar pentru alte servicii. "Domnul Brie este specialist în muzica corală, cum să amenajeze scene?", a spus Dume iniţial. Potrivit lui, Mircea Brie a scris articole ştiinţifice pentru anuarul CJCPCT, Corina Nanău a fost consultant pe etnografie la selectarea meşteşugarilor pentru festivalul de la Sibiu, dar şi pentru alte evenimente, iar Claudia Postolache ar fi colaborat, timp de o lună, ca şi "consilier de imagine". "Dânsa a fost responsabilă cu elaborarea comunicatelor de presă, cel de dinaintea festivalului şi cel de după. Dar n-a putut să le semneze, căci este doar colaborator", s-a scuzat Dume.

PNL-istul a promis că va cerceta "situaţia", contractele, zice el, fiind întocmite de contabila Fandly Monica. Dar de ce le-a semnat? Din neatenţie. "Am cerut un raport despre întreaga situaţie. Cel mai probabil a fost o greşeală în redactarea contractelor. O vom îndrepta prin semnarea unor acte adiţionale", se spală Dume pe mâini, precizând că cei în cauză nu au şi alte contracte de colaborare cu instituţia. Doar acestea, "greşite".

Condiţii la fix

Nu e, însă, singura situaţie dubioasă întâlnită la CJCPCT. În luna iunie, a descoperit BIHOREANUL, instituţia a scos la concurs postul de consilier gradul I în Compartimentul Asistenţă metodică în teritoriu şi relaţii publice, cerinţele fiind "studii superioare de lungă durată în domeniul muzică", plus o vechime de 3 ani şi 6 luni în specialitate. La concurs s-a prezentat un singur candidat, Felician Mureşan, care a şi luat postul. Doar că, surpriză, după doar două luni, Dume a scos la concurs acelaşi post. De data asta, cu cerinţe total diferite...

Noii candidaţi trebuie să aibă studii superioare de lungă durată în domeniul economic, dar şi studii postuniversitare "în politicile publice comunitare", plus să fie experţi atestaţi în accesarea de fonduri europene. Deşi concursul va începe pe 9 octombrie, până acum s-a înscris o singură candidată. Surpriză, sau mai degrabă nu, este vorba chiar despre aceeaşi Claudia Postolache, mediatoarea apărută din senin drept colaborator pe probleme de "imagine". Care, evident, îndeplineşte la fix toate condiţiile cerute! În ciuda indiciilor clare că e vorba de un post cu dedicaţie, Dume neagă...

Dedicaţie ca-n folclor

Adrian Dume spune că, după ce în iulie Consiliul Judeţean a aprobat noua organigramă a CJCPCT Bihor, cu un total de 16 posturi în loc de 18, maestrului de dans Cristian Seghedi i-a expirat delegarea de la Ansamblul Profesionist Crişana, aşadar trebuia înlocuit. "Legea nu-mi permite să scot postul la concurs. Felician Mureşan a cerut, în schimb, printr-un referat de necesitate, să fie transferat pe acel post", explică Dume, adăugând că prin fişa postului angajatul nu trebuie să fie coregraf, ci doar să aibă studii muzicale.

Convenabil, a rămas liber singurul post pe care instituţia îl putea scoate la concurs. "În noua organigramă mi se tăiase un post de inspector care se ocupa şi cu atragerea de fonduri europene, or avem nevoie un asemenea om la Centru, care să ajute şi căminele din judeţ. De nevoie, am modificat fişa postului ce fusese ocupat de Mureşan, viitorul angajat urmând să aibă atribuţii şi în comunicare", zice Dume, care se jură că totul e spre binele instituţiei şi nu pentru a-i asigura cuiva un post călduţ.

Întrebat dacă nu are, totuşi, vreo legătură personală cu Camelia Postolache, Dume spune că sunt simple "cunoştinţe". Mediatoarea l-ar fi căutat atunci când a auzit de "scandalurile" din interiorul instituţiei şi s-ar fi pus la dispoziţie, vrând să ajute. Ei bine, iată că până la urmă se întâmplă invers...


POLITICIAN DE MIC
Dume trage la şefie

Născut acum 28 de ani în Bucureşti, directorul CJCPCT Bihor a avut mereu un apetit special pentru funcţii. Din 2008 până în 2010, Adrian Dume a fost liderul studenţilor din Senatul Universităţii orădene. În mai 2010, cu câteva luni înainte de a preda funcţia, căci îşi terminase studiile, a organizat festivalul Studfest cu fonduri chiar babane, numai de la Primărie primind 90.000 de lei. Efectul evenimentelor nu s-a prea văzut însă în oraş. Spre exemplu, la concertul gratuit al lui Mihai Mărgineanu s-au strâns abia 200 de persoane, în timp ce la cel al trupei Paraziţii, unde intrarea a fost 10 lei şi a inclus consumaţie, numărul spectatorilor n-a depăşit cu mult 250. În paralel, Dume şi-a văzut de cariera în PNL, ajungând preşedintele organizaţiei de cartier nr. 1 Oradea, iar mai apoi, în 2012, candidând al 25-lea pe lista USL pentru Consiliul Judeţean Bihor. N-a obţinut un post de ales judeţean, dar partidul l-a răsplătit cu şefia CJCPCT Bihor.