Prima acţiune din acest an de prevenire a producerii accidentelor rutiere la care, alături de poliţiştii bihoreni, participă şi echipaje din alte judeţe din Ardeal, a demarat sâmbătă, la ora 11. Operaţiunea, denumită generic "Bihorul în siguranţă", a fost completată de o conferinţă de presă în care oficiali ai Poliţiei bihorene şi din partea Inspectoratului General al Poliţiei au prezentat importanţa sa pentru siguranţa traficului.

Cu ochii pe drumuri

Aproape 100 de poliţişti din cinci judeţe sunt prezenţi sâmbătă pe toate arterele din Oradea şi din celelalte localităţi bihorene. Sunt vizate în principal punctele fierbinţi, adică zonele cele mai tranzitate de autovehicule, motociclete, biciclete dar şi de pietoni, locuri cu risc ridicat pentru producerea accidentelor.

Acţiunea în sistem integrat, cum e denumită în limbaj poliţienesc, este prima de acest gen organizată în 2012 în Bihor. În opinia oficialilor Poliţiei, astfel de operaţiuni, care începând din 2010 au mai fost organizate experimental în mai multe judeţe din Ardeal, inclusiv la noi, şi-au arătat eficienţa prin reducerea numărului de evenimente rutiere soldate cu victime - morţi sau răniţi. Ca atare, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a decis să le menţină şi să le includă într-un proiect care se aplică din acest an în toată România. "Încercăm să păstrăm trendul descendent al accidentelor rutiere cu consecinţe grave", a declarat Paul Toma, comisar şef în cadrul Direcţia Rutiere a IGP.

Timp de şase ore, în intervalul 11-17, toate drumurile judeţului vor fi "periate" de 40 de echipaje de poliţie. Bihorul participă cu 31 echipaje, la care se mai adaugă trei din judeţul Cluj şi câte două din judeţele Satu Mare, Arad şi Sălaj. Acţiunea poliţiştilor vizează în principal conducerea sub influenţa alcoolului, depăşirea vitezei legal admise, depăşiri neregulamentare şi neacordarea de prioritate.

Nu contează banii

În privinţa necesităţii unor asemenea acţiuni care implică o logistică însemnată şi îngreunează bugetul Poliţiei cu costuri semnificative, poliţiştii susţin că pentru ei niciun efort nu e prea mare dacă urmarea este prevenirea producerii unui accident cu urmări grave.

"Este adevărat că şi Poliţia se confruntă cu dificultăţi financiare, ca şi alte instituţii din ţară, dar atâta vreme cât prin acţiunile noastre reuşim să reducem cu o singură persoană numărul victimelor, atunci înseamnă că ne-am atins obiectivul. Raportat la consecinţele accidentelor rutiere, banii nu mai reprezintă nimic", a declarat şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa.

Acesta a ţinut să specifice că echipejele trimise pe şosele nu au plan de amenzi şi că "acţiunea e menită să prevină, nu să sancţioneze, şi să genereze un sentiment de siguranţă al tuturor participanţilor la traficul rutier".

"Bihorul în siguranţă" face parte dintr-un program iniţiat de IGPR la nivelul întregii ţări. Poliţiştii bihoreni vor participa, la rândul lor, la asemenea acţiuni care vor fi organizate şi în alte judeţe limitrofe în lunile următoare.