Prezentat joi în prezenţa inspectorului general adjunct al Poliţiei de Frontieră Române, chestorul Liviu Bute, bilanţul pe anul trecut al Inspectoratului Teritorial Oradea al Poliţiei de Frontieră relevă o creştere semnificativă a activităţii acestei instituţii, pe măsura intensificării activităţilor infracţionale şi contravenţionale, de la migraţia ilegală până la contrabanda cu tutun, alcool şi droguri.

De altfel, un prim indicator al intensificării activităţii este creşterea valorilor de trafic: potrivit raportului prezentat de şeful ITPF Oradea, chestorul Marin Bondar, de-a lungul anului 2019, prin punctele de frontieră de pe raza de competenţă a Inspectoratului (din judeţele Bihor şi Arad) au tranzitat peste 17,5 milioane persoane, cu aproximativ 14% mai mult decât în 2018, personalul procesând peste 6,7 milioane autovehicule, cu 9% mai mult decât în anul anterior.

Cu ochii pe fugari şi migranţi

Conform Raportului, ITPF Oradea a înregistrat anul trecut 17.315 alerte, agenţii şi ofiţerii din punctele de trecere a frontierei depistând 269 urmăriţi general şi internaţional, predaţi autorităţilor competente, şi au constatat 2.815 acte ilegale (2.169 infracţiuni şi 646 contravenţii), cele mai multe constând în tentative de ieşire/intrare ilegală din/în ţară, dar şi fals şi uz de fals.

Anul trecut, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Oradea au depistat 1.114 persoane care au acţionat ilegal atât în punctele de trecere a frontierei, cât şi la frontiera „verde”.

Pe „fâşie” au fost depistaţi 630 cetăţeni străini în tentativă de trecere ilegală, cei mai mulţi la Vărşand (judeţul Arad) şi Borş, majoritatea proveniţi din centrele pentru solicitanţii de azil sau intraţi legal în ţară, în baza unor vize pentru muncă sau studii (mai ales din Vietnam, Bangladesh şi Sri Lanka). Migranţii provin, de asemenea, din Irak, Afganistan, Siria, Iran, India, Turcia, Palestina şi Pakistan, dar în ultimul trimestru al anului 2019 a crescut şi numărul celor din Algeria, Maroc și Tunisia.

Tehnica migranţilor

”Comparativ cu anul trecut, numărul detecțiilor pe linia migrației ilegale este în creștere, observându-se o scădere a cazurilor înregistrate în P.T.F.-uri, concomitent cu creșterea acestora la frontiera „verde””, e principala concluzie a bilanțului.

Raportul ITPF Oradea descrie inclusiv felul în care procedează migranţii care vor să treacă frontiera fraudulos pe „fâşie”: până în Arad şi în Oradea ajung cu diferite mijloace de transport, iar apoi cu taximetre până în localităţile de frontieră, de unde o iau pe jos, pe câmp, spre graniţă, folosind aplicaţiile de hărţi ale telefoanelor mobile ori diverse detalii de planimetrie (luând ca reper ape curgătoare care traversează frontiera, linia de calea ferată ori alte căi de comunicație).

Pe de altă parte, numărul celor care au încercat să treacă ilegal în Ungaria prin punctele de trecere rutieră a fost de 484 persoane, din care 100 au folosit documente false ori aparținând altor persoane. Migranții au acționat preponderent la frontiera „verde”, arată Raportul, majoritatea migranţilor (aproximativ 94%) fiind sprijiniţi de călăuze şi depistaţi în automarfare, autoutilitare şi microbuze, în spatele bagajelor şi în spaţii special amenajate, inclusiv pe osiile semiremorcilor ori pe platformele unor trenuri de marfă care transportau autoturisme.

În ce priveşte aşa-numiţii „facilitatori” (care au ajutat migranţii), 37 sunt cetăţeni din state UE (din care 51% români), iar 27 din ţări non-UE (din care 21 turci, în general şoferi de TIR).

Lupta cu contrabanda

Potrivit conducerii ITPF Oradea, combaterea evaziunii fiscale a rămas una dintre priorităţi şi în 2019, aceasta manifestându-se mai ales prin traficul de ţigări. Anul trecut, structurile operative au confiscate 534.343 pachete, mult mai mult decât în 2018 (când au fost confiscate 28.185 pachete ţigări), totalul cazurilor ilicite depistate fiind de 15 (10 infracţiuni şi 5 contravenţii).

Raportul oferă şi exemple, între care încercarea a doi cetăţeni de a scoate prin Borş, pe 16 octombrie, 20.000 pachete de ţigări cu timbru ucrainean, pe care voiau să le transporte până la Budapesta, într-o autoutilitară Mercedes, ascunse într-un compartiment special amenajat.

De asemenea, poliţiştii de frontieră au acţionat şi pentru combaterea contrabandei cu alcool, fiind confiscate 98 litri de alcool netimbrat.

Pe de altă parte, personalul ITPF Oradea a depistat şi 5 tentative de tranzitare a unor bunuri în valoare totală de 154.900 lei, întocmind două dosare penale pentru săvârşirea infracţiunilor de furt şi de tăinuire. Totodată, poliţiştii de frontieră au instrumentat şi dosare pentru punerea în circulaţie a unor produse contrafăcute, confiscând bunuri de 321.934 lei (439 parfumuri, 780 tricouri, 182 perechi de blugi, 227 cutii/pachete cu diverse medicamente, 38 perechi de ochelari de soare, etc).

Maşini şi droguri

În anul 2019, angajaţii ITPF Oradea au descoperit 67 autovehicule furate sau căutate de autorităţi (din Italia, Germania, Franţa, Austria, Marea Britanie, Belgia, dar şi România), fiind cercetate 70 persoane (cetățeni români, unguri, albanezi, bulgari şi alţii), cele la Nădlac II (28 autoturisme și 2 autoutilitare) şi Borș (16 autoturisme, 1 automarfar, 1 autoutilitară și 1 tractor), vehiculele fiind destinate unor persoane din România, Ucraina, Moldova, Belarus, Rusia şi Turcia.

Pe 26 septembrie, de pildă, în Borş a fost depistat un Land Rover în valoare de 333.000 lei a cărei serie poansonată pe caroserie nu corespundea cu cea din copia certificatului de înmatriculare prezentat la control şi care s-a dovedit a fi fost dat în alertă de confiscare de către autorităţile din Italia.

În ce priveşte capturile de droguri, numărul acestora a fost anul trecut de 12 cazuri, fiind întocmite tot atâtea dosare penale.