La finalul săptămânii, Piaţa Unirii va fi animată cu concerte date de invitaţi celebri şi un târg inedit cu mâncăruri de stradă inspirate din gastronomia internaţională, în cadrul ediţiei 2016 a Toamnei Orădene.

Dacă cele mai populare evenimente ale festivalului au fost programate în piaţa centrală, orădenii care caută altfel de manifestări culturale sunt invitaţi în Cetate, unde va fi organizată ediţia a V-a a Galei Traficantului de Cultură Internaţional, cu spectacole aduse de teatre independente, sculptură în timp real, recitaluri de jazz şi expoziţii tematice.

Cinci ediţii, cinci scene 

Artişti din mai multe oraşe ale ţării şi invitaţi din străinătate vor veni, la finalul săptămânii, în Oradea pentru a participa la ediţia a V-a a Galei Traficantului de Cultură Internaţional (GTCI), un eveniment organizat de Asociaţia "Experiment. Teatru. Clandestin", unul dintre ONG-urile care au primit sediu în fortăreaţă. "Încercăm să formăm aici un centru de cercetare şi experimentare artistică pentru a întregi peisajul cultural din oraş. Gala Traficantului de Cultură este dedicată unui public care doreşte altfel de manifestări artistice decât cele clasice", spune Sebastian Bărbălan (foto), reprezentantul asociaţiei.

Ediţia de anul acesta, desfăşurată sub egida Toamnei Orădene, va avea loc în perioada 7-9 octombrie şi înglobează spectacole de teatru, concerte, proiecţii de scurtmetraje, precum şi expoziţii de pictură, sculptură şi fotografie. Organizatorii au anunţat că, pe parcursul Galei, în curtea Cetăţii vor fi amenajate cinci scene mobile, unde se vor ţine momente artistice. O şansă vor avea şi amatorii. "Pe una dintre scene va fi montat un pian, la care va putea cânta oricine doreşte, iar pe o alta un pupitru pentru cine doreşte să transmită ceva. Pe celelalte trei scene se va picta, sculpta, respectiv se vor ţine spectacole de teatru pentru copii", explică Sebastian.

Teatru-Risk

De asemenea, într-o altă zonă a Cetăţii, organizatorii au gândit o aşa numită instalaţie artistică cu mai multe picturi realizate de tineri artişti din ţară pe tema "Metamorfoze", propusă de Asociaţia "Experiment. Teatru. Clandestin". Totodată, însă, GTCI programează şi spectacole în spaţii închise. "Am înfiinţat o secţiune în cadrul Galei care se numeşte Teatru Risk. Dorim să promovăm tineri artişti şi trupe independente, care încă nu au avut loc pe scena publică din ţară", spune Sebastian.

În sălile Cetăţii se vor juca, aşadar, spectacolele "Noi două" (vineri, ora 21), cu Irina-Maria Barbir, despre relaţia mamă-fiică ce transcende dincolo de moarte, one woman-show-ul "Monoloagele vaginului", cu Alina Mişoc, inspirat dintr-un text de Eve Ensler, tradus în 40 de limbi şi jucat în 50 de ţări (vineri, ora 22), "Mosc", cu Diana Elena Tuşa, inspirat de nuvela "Chira Chiralina" de Panait Istrati (sâmbătă, ora 19) şi "Petuşki", cu Paul Sebastian Popa, un spectacol prezentat ca fiind un imn compus în favoarea băuturii (vineri, ora 21).

Free jazz

Gala din Cetate are şi o componentă gastronomică. Vineri şi duminică, timp de mai multe ore, orădeanul Florian Chirilă va ţine workshop-uri de bucătărie vegană, militând pentru acest stil de viaţă.

La finalul săptămânii, în fortăreaţa orădeană se va "trafica" şi muzică. Sâmbătă, de la ora 19, pe o scenă din curtea interioară se va auzi muzică drum&base, adusă de invitaţi precum trio-ul britanic "Ruffhouse". Duminică seară, în schimb, de la ora 19, a fost programat un concert country dat de Filip Band, urmat de recitalul Free Jazz, adus de patru muzicieni români. Intrarea la cele mai multe evenimente din cadrul Galei Traficantului de Cultură Internaţional este liberă, însă pentru cele câteva spectacole cu bilete curioşii sunt invitaţi să-şi facă rezervări pe pagina de Facebook a evenimentului.

Tot la finalul săptămânii, în Cetate, festivalul Toamna Orădeană programează şi alte momente muzicale, mai apropiate de zona clasică. Vineri, de la ora 20, în curtea fortăreţei va cânta corul "Deo Gloria", sâmbătă, de la ora 18, în Catedrala Romano-Catolică va avea loc un concert de promovare a tinerelor voci ale oraşului, în timp ce duminică, tot acolo, pianistul Thurzó Zoltán va da recitalul "Rezonanţe, muzică şi magie de toamnă". Magie pe care organizatorii speră să o simtă şi cei care vor ajunge, la finalul săptămânii, în Cetate.