Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a anunţat că traficul rutier a fost închis joi seară, începând cu ora 21.00, pe întreaga reţea de drumuri naţionale din judeţele Constanţa şi Tulcea, din cauza fenomenelor meteo extreme şi pentru a permite utilajerlor de deszăpezire să acţiioneze.

Potrivit Antena 3, în judeţul Constanţa au fost închise Autostrada A2 Bucureşti - Feteşti, DN 22A Hârşova - Saraiu, DN 3 Ostrov - Constanţa, DN 38 Agigea - Negru Vodă, DN 39 Constanţa Vama -Veche, DN 39B - staţiunea Olimp, DN 39C - staţiunea Neptun, DN 39D - staţiunea Cap Aurora, DN39E - Cumpăna, DN 22 Constanţa - Tulcea, DN 22C Cernavodă - Basarab şiA4 - centura Constanţa.

În Tulcea sunt închise DN 22 Tulcea - Constanţa, DN 22A Saraiu - Cataloi, DN 22D Ceamurilia de Jos - Măcin, DN 22E IC Brătianu - Găreanu, DN 22F Horia Nalbant şi DN 22G - centura Tulcea.

Potrivit CNADNR, traficul va fi redeschis în funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice. Circulaţia se desfăşoară în toată ţara în condiţii de iarnă, iar Compania acţionează pe întreaga reţea rutieră.

În Sud, peste o mie de maşini au rămas blocate în zăpadă. În cursul zilei de joi, un bărbat a murid după ce maşina în care se afla, împreună cu o femeie, a fost îngropată în zăpadă, militarii fiind cei care au descoperit autoturismul, observând o antenă ieşind din nămeţi.

Şi-au mai pierdut viaţa o persoană care suferea de diabet din judeţul Tulcea şi un bărbat care a murit îngheţat, după ce a plecat pe jos din cauză că maşina i-a rămas înzăpezită în zona comunei Belciugatele, judeţul Călăraşi.

Totodată, o fată de 13 ani care a rămas blocată, a născut fără asistenţă medicală.

Cursurile au fost suspendate în 718 unităţi de învăţământ, cele mai afectate judeţe fiind Călăraşi, Buzău şi Giurgiu. La Călăraşi, au fost închise 266 de unităţi de învăţământ, la Buzău, 146 şi la Giurgiu, 55.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a ordonat ca mai multe subunităţi ale armatei să disribuie în noapte de joi spre vineri ceai cald, apă şi alimente persoanelor blocate în autoturisme pe A1 şi A2.

Pese 2000 de persoane au fost evacuate şi adăpostite, iar 1.100 de persoane au refuzat să îşi părăsească autovehiculele, realizând ulterior că sunt într-o situaţie periculoasă şi acceptând asistenţa angajaţilor MAI.

Meteorologii au prelungit codul portocaliu pentru judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea, până vineri la ora 12.00, iar codul galben a fost menţinut pentru judeţele Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi, Ialomiţa şi Călăraşi.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că va transmite, vineri, o circulară către serviciile de ambulanţă, prin care va solicita ca maşinile destinate intervenţiilor medicale să patruleze noaptea, în zone în care stau persoane fără adăpost, pentru ca acestea să fie preluate şi cazate în azil de noapte.