Înaintea Zilei Naţionale a României, care va prilejui şi o paradă militară în Oradea, duminică, 27 noiembrie, va fi organizată o repetiţie cu tehnică militară în Centrul Civic, motiv pentru care traficul rutier va fi restricţionat în zonă, timp de circa o oră, începând de la 11.30.

Şi anul acesta, în cadrul festivităţilor dedicate zilei de 1 Decembrie, mai multe personalităţi din diferite domenii vor primi diplome de merit, a anunţat prefectul Claudiu Pop, miercuri, într-o conferinţă de presă.

"Fiind un moment de aniversare naţională, ziua de 1 Decembrie este un bun prilej pentru a evidenţia meritele deosebite ale unor personalităţi din diferite domenii. Pe acest considerent am solicitat mai multor instituţii să nominalizeze cea mai reprezentativă persoană care s-a remarcat în anul 2016 prin activitatea sa, făcând cinste profesiei şi judeţului Bihor", a afirmat Claudiu Pop.

Anul acesta, şase persoane vor primi diplome de merit şi câte un drapel tricolor din domeniile învăţământ, medicină, teatru, precum şi de la Ambulanţă, Salvamont şi Şcoala de Poliţie Avram Iancu.

Pe 1 Decembrie, în centrul oraşului vor avea loc ceremonii militare şi religioase dedicate Zilei Naţionale a României. Acestea vor începe la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie, continuând în Piaţa 1 Decembrie.


Programul festivităților, pe 1 Decembrie:

11.00-11.02  -  Primirea persoanei oficiale, prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă şi ocuparea locului în dispozitiv

11.02-11.05 - Intonarea Imnului Naţional al României

11.05-11.20 -  Slujbă religioasă oficiată de preoţii din structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din garnizoana Oradea

11.20-11.35  - Alocuţiuni privind însemnătatea evenimentului, rostite de: - Prefectul Judeţului Bihor – domnul Claudiu Adrian Pop şi un istoric 

11.35-11.45 - Înmânarea, de către Prefectul Judeţului Bihor – domnul Claudiu POP, a drapelului naţional şi a diplomei de excelenţă unor persoane cu rezultate remarcabile în activitate

11.45-11.55 - Scurt recital al ansamblului coral "General Traian Moşoiu" din Oradea

11.55-12.15 - Festivitatea depunerii de coroane, jerbe şi buchete de flori la Statuia ostaşului român din Parcul 1 Decembrie.

12.15-12.20 - Defilarea detaşamentului de onoare şi onorul muzicii militare

12.20-12.30 - Deplasare la locul de desfăşurare a paradei militare

12.30-13.00 - Paradă militară locală cu personal şi tehnică.