Bilantul tragediei din Colectiv a ajuns la 39 de morţi. Şapte dintre răniţi au murit în noaptea de vineri spre sâmbătă, patru dintre aceştia în spitalele din Capitală, iar doi în Olanda, unde fuseseră transportaţi pentru îngrijiri medicale, scrie gandul.info.

În ciuda eforturilor medicilor, sistemul de sănătate din România a colapsat confruntat cu o provocare fără precedent, cu aproape 150 de răniţi în stare gravă şi critică. Varianta apelării la ajutor internaţional pentru gestionarea situaţiei nu a fost luată în calcul imediat, abia după o săptămână primii pacienţi fiind transferaţi în străinătate cu avioane ale armatei, nu medicale. Pentru doi dintre ei a fost prea târziu. 

Raed Arafat a admis abia acum că hotărârea de transfer în străinătate a fost luată pentru că acolo „există tehnologie şi tehnică modernă pentru arşi. Vor avea echipe medicale care continuă să-i ingrijească în condiţii nornale şi nu de cele suprasolicitate”.

Sâmbătă noaptea, 16 răniţi au plecat cu avioane Spartan ale Armatei în Belgia şi Olanda. Doi dintre ei au decedat la sosirea la Rotterdam. 

Cu un bilanţ al morţilor cutremurător, ministrul Sănătăţii spune, la o săptămână după tragedie, că îşi reproşează „că nu s-au făcut multe lucruri pentru sistemul sanitar” şi vorbeşte despre coperarea internaţională pe care în urmă cu patru zile nu o lua în calcul.

"Principala noastră preocupare este stabilizarea pacienţilor în următoarea perioadă şi de a-i menţine sub control. Sunt mulţumit de cooperarea multiplă şi internaţională. Sunt binevenite echipele internaţionale, dar următoarea perioadă este cea mai dificilă pentru pacienţi. Trebuie să asigurăm tot ceea ce este necesar. Le-am cerut medicilor să le comunice rudelor starea reală a pacienţilor", a spus Bănicioiu.