Presa din Bucureşti a publicat primele imagini video cu incendiul devastator izbucnit la Institutul „Matei Balş” din Capitală, în urma căruia cinci pacienţi au murit, înregistrări care arată cât de repede s-a extins incendiul.

Europa Liberă a obţinut o înregistrare făcută de o cameră de luat vederi din curtea interioară a unităţii medicale, în care au fost surprinse primele secunde ale incendiului.

Pe filmare se vede cum unul dintre saloane este luminat de flacără, apoi un fum negru cuprinde geamul. După nici măcar un minut, filmarea devine neclară, întrucât fumul a cuprins curtea instituției.

Firul evenimentelor

Anchetatorii au oferit şi câteva detalii privind derularea evenimentelor. Apelul de urgenţă la 112 a fost făcut la ora 5 şi 5 minute, iar primul echipaj ISU a ajuns acolo 8 minute mai târziu. Peste 60 de secunde, autorităţile au declanşat planul roşu de intervenţie.

„Ardea cu flacără deschisă la parterul clădirii, pe o suprafață de circa 120 de metri pătrați. Au fost afectate patru saloane. Era o ardere generalizată, cu degajări mari de fum și cu posibilități reale de extindere la etajul 1, pe fațadă”, a declarat Cătălin Șchiopu, de la ISU Ilfov.

Cinci pacienţi au murit, iar peste 100 de bolnavi au fost evacuaţi de urgenţă. 24 de echipaje de pompieri au intervenit şi au stins focul în jurul orei 7.

Cauza, necunoscută

Cauza incendiului nu a fost încă stabilită. Comisarul-șef Marian Mihoci, șeful Serviciu Omoruri din cadrul Poliției Capitalei, a declarat că există mai multe ipoteze pe care anchetatorii le iau în considerare.

“Nu putem să vă dezvăluim cauza incendiului. Am evaluat împreună cu experții INSEMEX și cei de la ISU BIF locul faptei. Ipotezele cauzei sunt mai multe, dar la acest moment nu se pot dezvălui”, a declarat Mihoci.

De asemenea, procurorul criminalist Alexandru Anghel, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, a spus că două explozii de la butelii de oxigen ar fi avut loc după izbucnirea incendiului.

Sâmbătă, se vor face necropsiile victimelor, iar anchetatorii vor relua cercetarea la faţa locului.

Arafat nu pune preţ pe autorizaţia ISU

În schimb, jurnaliştii din Bucureşti au aflat că pavilionul în care a avut loc tragedia nu deţinea autorizaţie de securitate la incendiu.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţe, dr. Raed Arafat, a recunoscut acest lucru vineri seară, la Antena 3, dar a bagatelizat problema.

„Vreau să se înţeleagă încă un lucru: existenţa autorizaţiei, poate că chiar şi dacă era autorizat nu împiedica apariţia acestei tragedii. Trebuie să ştim foarte clar că autorizaţia este, de fapt, o atestare din partea pompierilor că respectă toate condiţiile de prevenire, dar asta nu înseamnă că garantează. Niciodată nu garantează că nu va fi un incident sau un incendiu”, a declarat Arafat.