Bucăţi din submarinul Titan, folosit pentru a duce turişti să vadă epava Titanicului, au fost găsite joi în Oceanul Atlantic, a confirmat Garda de Coastă americană. La bord se aflau cinci persoane, iar submersibilul s-a dezintegrat din cauza unei „implozii catastrofale”. 

În cadrul unei conferinţe de presă la Boston, contraamiralul John Mauger a dezvăluit că o echipă de căutări a descoperit bucăţi din submersibil la o adâncime de aproximativ 4.000 de metri și la o distanță la circa 488 de metri față de Titanic. Mauger a adăugat: „Câmpul de resturi de aici este în concordanţă cu o implozie catastrofală", a relatat Europa Liberă România.

Oficialul de la Garda de Coastă a SUA a mai spus că, cel mai probabil, corpurile celor cinci pasageri de pe Titan nu vor putea fi recuperate.

Și compania OceanGate, operatorul submersibilului Titan, a confirmat că echipajul de la bordul submersibilului "a fost, din păcate, pierdut".

Implozia submersibilului ar fi fost posibilă sub greutatea presiunii colosale a abisului, iar coca sa inovatoare, dar netestată, din fibră de carbon, ar putea fi cauza, scrie G4Media, citând publicația franceză Le Figaro.

Submersibilul a dispărut duminică, în timp ce cobora spre epava Titanicului, iar la bord se aflau un miliardar britanic, un pilot de submarin francez, un om de afaceri pakistanez și fiul său de 19 ani, precum şi directorul executiv al companiei OceanGate. Turiștii au plătit câte 250.000 de dolari pentru a vedea rămășițele Titanicului. 

Contactul cu nava de sprijin de la suprafață a fost pierdut în aceeași zi. După cum a fost concepută nava, rezerva de oxigen era de ajuns pentru 96 de ore. Teoretic, aceasta s-a epuizat joi, în jurul orei 14.00, ora României, însă cei cinci pasageri au murit probabil mult mai devreme.

Epava Titanicului, care s-a lovit de un iceberg în timpul călătoriei sale inaugurale din 1912, se află pe fundul oceanului, la o adâncime de aproximativ 3.810 metri. OceanGate a început să ofere excursii turiştilor aventurieri care doreau să vadă epava Titanicului în 2021.

Autorităţile investighează acum cauzele şi circumstanţele exacte ale accidentului şi intenţionează să analizeze amănunţit plângerile anterioare ale experţilor în domeniu legate de siguranţa acelui submersibil.

Incidentul cu submersibilul companiei OceanGate a captat zile întregi atenția publicului. S-au făcut de asemenea mari eforturi pentru găsirea echipajului. 

Vezi mai jos un videoclip realizat în timpul unei expediții la epava Titanicului, la bordul submersibilului Titan:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!