În 1974, un grup de studenţi ai Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Oradea, în frunte cu tânărul lor profesor din acea vreme Iacob Hanţiu, azi prorector al Universităţii, adunau grinzi şi ţigle din ruinele unei fabrici pe amplasamentul căreia se află azi Sala Sporturilor, sau prestau muncă patriotică prin întreprinderi în schimbul câtorva saci de ciment. Totul pentru ca facultatea să aibă un poligon de tragere, obiectiv atins după 7 ani de strădanii.

Acesta a fost doar o parte a începutului tirului în Oradea, unde amatorii au acum şi alte opţiuni. Copiii şi studenţii sunt aşteptaţi în continuare la Universitate dacă vor să facă performanţă, în timp ce adulţii din categoria amatori pot alege recent inauguratul poligon privat din celălalt capăt al oraşului, de pe strada Uzinelor.

Buni ţintaşi!

13-Vasile-Let.jpgDacă profesioniştii armelor, precum poliţiştii şi jandarmii, au ca loc de antrenament poligonul acoperit din incinta ştrandului Dinamo, civilii din Oradea pasionaţi de puşti şi pistoale nu se pot plânge, nici ei, că nu au unde se desfăşura. Poligonul de tir al Clubului Sportiv Universitar a fost în ultimii 30 de ani locul de adunare al pasionaţilor de tir. Oraşul se mândreşte cu sportivi de performanţă ca Francesca şi Lorena Pop, Alexandra Keri şi Antonia Miclău, care au obţinut numeroase medalii la competiţiile naţionale şi internaţionale.

Tiriştii orădeni nu sunt puţini. În fiecare an, la selecţiile organizate de CSU se prezintă 200-300 de tineri, cu vârste de la 11 ani în sus. "Ne axăm pe elevi şi studenţi, fiind un club universitar, însă oricine se poate înscrie dacă are abilităţile necesare", explică Iacob Hanţiu, profesor şi arbitru al Federaţiei Române de Tir.

Clubul pune la dispoziţia cursanţilor costume, arme de ultimă generaţie şi, fireşte, instruire. "Tirul e un sport care dezvoltă atât latura fizică, fiind nevoie de muşchi bine antrenaţi pentru ţinerea armelor în poziţie, cât şi latura psihică, fiind nevoie de o concentrare deplină pentru a nimeri ţinta în punctul maxim", spune Vasile Leţ (foto), administrator al secţiei de tir a CSU.

În poligonul Universităţii, unde susţin proba practică şi cei care vor să devină vânători, se pot folosi fără permis atât armele neletale, cât şi cele letale, sub supravegherea instructorilor. În afara poligoanelor şi a situaţiilor de auto-apărare, însă, folosirea armelor letale e interzisă în orice alt loc.

13-Calina-Fresea.jpgGlonţul, pasiunea mea

Anul trecut, în noiembrie, Călina Fresea (foto) a decis să deschidă şi primul poligon privat din oraş, unde se pot antrena - spre deosebire de cel al CSU - şi amatorii care nu şi-au propus să facă performanţă, dar care au nevoie de un cadru legal pentru a-şi satisface acest hobby.

Noul poligon, amenajat într-o fostă hală industrială de pe strada Uzinelor şi cu adresă web www.poligontragere.ro, are instalaţii cu ţinte mobile care se pot opri la distanţa de 25, 15 sau 10 metri de locul de tragere. Pasionaţii pot folosi armele poligonului, pistoale de calibrul 9 mm, sau armamentul propriu, dar numai sub îndrumarea personalului sălii.

Pentru o oră, "pistolarii" primesc 5 cartuşe şi plătesc 45 de lei. Pentru restul cartuşelor achită câte 2 lei, iar dacă vor să "cumpere" doar o jumătate de oră tariful este de 30 lei. "Poligonul are trei linii de tragere şi este omologat pentru arme letale scurte, adică pistoale şi revolvere, până la calibrul 40", spune administratoarea Călina Fresea.

Cu toată logistica la dispoziţie, la "stat" sau la privat, orădenilor nu le mai rămâne decât să-şi aleagă ţinta, să ochească şi să apese pe trăgaci...


CONDIŢII PENTRU ARME
Numai cu permis

13-tragere.jpgPentru cumpărarea unei arme sau pentru utilizarea unei arme într-un alt poligon decât cel al CSU, orădenii trebuie să obţină un permis de portarmă. Potrivit Biroului Arme şi Muniţii al Poliţiei Bihor, în judeţ sunt înregistrate 3.840 de persoane cu asemenea permis, 2.240 pentru arme letale şi 1.600 pentru arme neletale, folosite pentru vânătoare, apărare şi agrement.

În cazul armelor neletale, procedura de obţinere a permisului este simplă: solicitanţii trebuie să aibă 18 ani împliniţi, un cazier curat, aviz psihologic şi medical, şi să achite o taxă de 10 lei. Pentru permisul de arme letale sunt necesare aceleaşi condiţii, dar în plus solicitanţii trebuie să urmeze cursuri speciale de instruire, pentru a scădea riscul de a ucide pe cineva din greşeală.

 Laviniu Kovacs