Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni decretul prin care l-a desemnat drept candidat la funcţia de premier pe Victor Ponta. Preşedintele PSD a fost de altfel şi singura propunere a partidelor pentru această funcţie.

"Ca urmare a faptului că a existat o singură propunere din partea reprezentanţilor partidelor politice şi ai minorităţilor naţionale din Parlamentul României care au participat luni, 17 decembrie 2012, la Palatul Cotroceni, la consultările în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru al Guvernului României, domnul preşedinte Traian Băsescu l-a desemnat pe domnul Victor-Viorel Ponta drept candidat la funcţia de prim-ministru", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Băsescu a participat luni la consultări cu reprezentanţii partidelor politice înainte de a lua decizia de a semna decretul. Acestea s-au încheiat după 20 de minute, potrivit Mediafax.

Înaintea consultărilor cu şeful statului, liderii USL au avut o întâlnire. Din partea USL, la discuţii au participat Victor Ponta (PSD), Eduard Hellvig (PNL), Daniel Constantin (PC) şi Gabriel Oprea (UNPR). Liderul PNL Crin Antonescu a refuzat să participe la consultări, deşi, aşa cum a declarat, săptămâna trecută a participat, alături de Victor Ponta, la o întâlnire informală la Cotroceni, cu preşedintele Băsescu.

Legea fundamentală prevede, la articolul 103, că preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

După desemnare, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

sursa: Mediafax