După ce luni un copil de patru ani a fost ucis de o haită de maidanezi într-un parc din Capitală, preşedintele Traian Băsescu a făcut un apel la Guvern să emită o ordonanţă de urgenţă, prin care să stabilească un termen rezonabil, în care iubitorii de câini maidanezi să îi ia acasă, iar cei care vor rămâne pe străzi să fie eutanasiaţi.

Spunând că ştie problema de când a fost primarul Capitalei, Traian Băsescu a afirmat că şi atunci rata de accidente era la 11-12.000 de bucureşteni muşcaţi într-un an.

"Zilele trecute, un copil a murit. Fac un apel la Guvern, pentru că administraţiile locale sunt cu mâinile blocate de legislaţia în vigoare, să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să stabilească un termen scurt sau rezonabil în care iubitorii de câini să ia maidanezii acasă. Să-i ţină în ţarcul lor. După care, cei care nu au fost adoptaţi de iubitorii de câini să fie imediat eutanasiaţi", a declarat şeful statului.

În opinia lui, castrarea câinilor este o soluţie ce poate dura până la 10 ani. "Castrarea este o soluţie pe termen lung, care, din 2004, de când avem noua legislaţie în vigoare s-a dovedit că nu dă rezultate. În primul rând, oamenii trebuie să se simtă în siguranţă. Această teorie aplicată în 2004 s-a dovedit un eşec. Nu trebuie să aşteptăm să mai moară un copil, de aceea guvernul trebuie să emită o ordonanţă de urgenţă", a spus preşedintele.

"Nu putem pune câinii mai presus de oameni, mai presus de un copil nevinovat care se şi duce să se joace cu el, că aşa a văzut el în cărţile de poveşti, că un câine e prietenul omului. Dar un câine flămând, prigonit nu este prietenul omului", a adăugat preşedintele.

Băsescu a mai spus că el personal are 5 câini acasă, din care 3 luaţi de pe străzi. Marţi seară, după ce a făcut aceste declaraţii, preşedintele a postat pe pagina lui de Facebook poze cu câinii lui.