Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la la Cluj-Napoca, la dezbaterea Fundaţiei Mişcarea Populară, că România are o problemă în interiorul societăţii, "care este tolerantă la corupţie, la nerespectarea regulilor".

"Nu vom reuşi o mână de oameni politici să impunem respectarea integrală a acestor criterii şi România să devină un stat onorabil, dacă nu vom fi sprijiniţi de populaţie. Lipsa de exigenţă se vede în cât de tolerant a fost electoratul românesc când a trimis în Parlament oameni cu dosare pentru corupţi", a spus Băsescu.

El a ţinut să precizez că de la începutul mandatului său s-au putut vedea rezultatele luptei anticorupţie.

"Astăzi sunt vreo şapte miniştri în închisoare, vreo 18 parlamentari şi mulţi alţii pe rolul instanţelor. Am mai văzut câte unul care întreabă unde sunt ţepele, justiţia e cea care îi trage în ţeapă pe cei care încalcă legea", a mai spus Traian Băsescu.

Preşedintele statului a precizat că i se pare nedrept, acum, "când instituţiile statului au început să funcţioneze, când peste 20 de primari, alături de miniştri şi parlamentari au fost condamnaţi, când peste 50 de directori de mari companii de stat sunt în închisori, mi se pare nedrept să spunem ia uite corupţia este mai mare ca oricând. Nu, statul a avut capacitatea să-i arate pe corupţi".

Potrivit acestuia, acţiunea politică a USL a relevat instabilitatea reformelor şi "acesta este poate cel mai grav lucru".

"Faptul că revenirea la o justiţie controlată este un lucru care se poate întâmpla, ireversibilitatea reformlor în justiţie nu este garantată, din păcate prin acţiunea oamenilor politici. În ceea ce ce ne priveşte vreau să spun că, fără a face politică, România a făcut paşi înapoi din vara anului 2012. Orice declaraţie pe care o fac în următoarele 30 de minute este în toate cancelariile occidentale. În vara anului 2012 era stabilit ca în toamnă, România să intre în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritimie, urmând faza a doua cu frontierele tereste", a afirmat Băsescu.

Totodată, Traian Băsescu a criticat politica dusă de guvernarea USL, atrăgând atenţia că prin aceasta şansele României să adere la spaţiul Schengen se reduc, deoarece partenerii internaţionali sunt atenţi la respectarea criteriilor politice.

"În mod categoric evenimentele din vara anului 2012, când s-a încercat debarcarea prin nerespectarea Constituţiei a preşedintelui, este un element care revine mereu în discuţie şi rapoartele Comisiei Europene. Instabilitatea instituţiilor statului, denigrarea instituţiilor care sunt parte a sistemului european, sunt un elemente care ne scoate din criteriile politice", a afirmat Traian Băsescu.