Biroul Politic Teritorial al ALDE Bihor a anunţat joi, printr-un comunicat de presă, că la propunerea organizaţiei judeţene făcută încă din 11 martie conducerea centrală a partidului a luat act de "pierderea calităţii de membru, prin radierea din baza de date", a lui Traian Bodea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor.

Migrat de facto

"Precizăm că această decizie a fost luată ca urmare a modului în care domnul Bodea Traian s-a plasat în afara partidului, prin decizia sa exclusivă, asumată public", se arată în comunicatul ALDE Bihor, care face referire la faptul că "sunt de notorietate activităţile politice derulate de acesta în ultima perioadă, în numele altui partid politic", şi anume Pro România, formaţiune din partea căreia, de altfel, Bodea are intenţia să şi candideze la următoarele alegeri locale.

Traian Bodea a intrat în conflict cu conducerea ALDE Bihor şi apoi cu cea centrală încă de acum doi, fiind de altfel schimbat de la şefia filialei judeţene, iar în ultimele două luni postează pe Facebook mesaje de promovare a partidului condus de Victor Ponta şi a unor persoane care vor candida din partea Pro România la funcţii de primar şi de consilier local în diverse comune.

Out din CJ

Comunicatul ALDE Bihor arată, de asemenea, că Traian Bodea a contestat decizia Biroului Politic Executiv Naţional la comisia de arbitraj, fără a completa dacă i-a fost sau nu respinsă contestaţia. Prima variantă poate fi dedusă însă tot din comunicat, care precizează că "ALDE a solicitat deja instituţiilor abilitate constatarea pierderii calităţii de membru ALDE de către domnul Traian Bodea şi vacantarea mandatului de consilier judeţean".

Practic, acest detaliu înseamnă că atât Consiliul Judeţean, cât şi Prefectura Bihor au fost sesizate pentru a lua act de excluderea din ALDE a lui Bodea, care conform legii partidelor politice îşi pierde mandatul de consilier judeţean şi, evident, şi funcţia de vicepreşedinte al CJ Bihor, ambele obţinute după ce în 2016 a candidat pe lista ALDE Bihor.

Trebuia să renunțe

Foştii colegi democrat-liberali îi reproşează, însă, lui Traian Bodea că a dat dovadă de lipsă de moralitate, prin faptul că odată cu modificarea opţiunii politice nu a renunţat la funcţie şi la mandat. "Considerăm că ar fi fost mult mai corect şi moral din partea dumnealui să îşi asume schimbarea opţiunii politice, prin depunerea demisiei din ALDE şi, implicit, renunţarea la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, obţinută prin apartenenţa sa la ALDE", a transmis conducerea judeţeană a partidului.

Previzibila pierdere de către Traian Bodea a poziţiei în CJ nu schimbă majoritatea în "parlamentul" judeţean, deţinută de trei luni de cei 17 consilieri judeţeni ai PNL şi celălalt consilier ALDE, Julien Mateiaş (faţă de 9 reprezentanţi PSD şi 7 UDMR), dar permite acestei noi majorităţi să-şi instaleze un vicepreşedinte în conducerea CJ Bihor.