Încă din anul 2000, organizaţia Global Footprint Network urmăreşte raportul dintre consumul anual de resurse naturale al omenirii şi capacitatea de regenerare a planetei, indicând aşa-numita "Earth Overshoot Day", ziua în care oamenii încep să trăiască "pe datorie" în contul naturii.

Dacă în urmă cu 15 ani acest moment era atins de obicei în luna octombrie, anul acesta pragul a fost depăşit pe 13 august, cu o săptămână mai devreme ca anul trecut. Omenirea a consumat resursele naturale aferente acestui an – fructe, legume, carne, peşte, lemn etc. – în mai puţin de 8 luni.

Tendinţa de a depăşi potenţialul regenerabil al planetei a fost înregistrată pentru prima dată la începutul anilor ’70, iar de atunci s-a accentuat constant. În prezent, populaţia globală consumă resursele echivalente cu 1,6 "Pământuri", iar până în 2030 va consuma echivalentul a două planete.

Potrivit preşedintelui Global Footprint Network, Mathis Wackernagel, lipsa de măsuri pentru contracararea acestei tendinţe este extrem de gravă, amanetând nu doar viitorul, ci şi prezentul planetei.