Societatea OTL pune în circulaţie, de la finalul acestei săptămâni, primul tramvai turistic al Oradiei. Este vorba despre un Siemens model K2 fabricat în 1928 în Viena, oraş în care a şi circulat până în anii 70.

Tramvaiul, cu două vagoane, a fost donat societăţii de transport în comun din Oradea de către Wiener Linier (societatea similară din Viena). Fiind însă folosit multă vreme ca un soi de birou în muzeul Wiener Linien, vagonul-motor a trebuit complet restaurat, prin schimbarea interiorului din lemn, montarea unor băncuţe şi scaune din acelaşi material, a unor corzi de susţinere din piele, precum şi prin vopsirea acestuia în roşu, conform schiţelor originale.

În cel de-al doilea vagon, OTL a agăţat mai multe tablouri ce conţin imagini cu Oradea de epocă. Investiţia totală în reabilitarea tramvaiului de epocă s-a ridicat la 10.000 lei.

Primele două curse ale tramvaiului de epocă deschise publicului vor avea loc sâmbătă şi duminică, de la ora 11, şi vor fi gratuite. Pentru a-şi rezerva un loc în tramvaiul de epocă, doritorii trebuie să sune în prealabil la numărul 0359.434.507.

Potrivit directorului OTL, Csuzi Istvan, care a prezentat joi tramvaiul, acesta va circula doar în zilele de sâmbătă şi duminică, inclusiv pe perioada toamnei. "Ne mai gândim dacă va circula şi iarna deoarece - fiind un tramvai de aproape 100 de ani - ar putea avea probleme cu fiabilitatea. Dacă vom avea nevoie de piese de schimb le vom căuta în muzee, nu pe piaţă", a declarat şeful OTL.

După weekend-ul inaugural, preţul unei curse va fi de 8 lei pentru adulţi, respectiv 4 lei pentru copii, biletele putând fi achiziţionate de la Autogara Nufărul (capăt de linie). Tramvaiul turistic va parcurge traseul Autogara Nufărul - Centrul Civic - Magheru - Gară - Olosig - Decebal - Piaţa Unirii şi înapoi spre Nufărul.

El va opri în câteva staţii pe traseu în cazul în care va mai avea locuri libere, doritorii putându-şi cumpăra bilet direct de la controloarea din mijlocul de transport. Atât aceasta, cât şi vatmanul vor purta uniforme vechi pentru a întări impresia unei călătorii de epocă.

Totodată, odată aflaţi în tramvaiul Siemens K2, călătorii vor primi un mic catalog cu descrieri ale unor obiective turistice din Oradea pe lângă care trec în plimbarea lor ori care se află în apropiere, precum depoul de tramvaie Salca (dat în folosinţă în 1978), Piaţa Cetăţii, locul în care a funcţionat primul depou al oraşului (1906-1975), Gara Centrală, Şirul Canonicilor, Primăria Oradea şi altele.