Studenții care învață la specializarea Arte Plastice - Pictură din cadrul Facultății de Arte din Oradea își prezintă lucrările pe simezele muzeului de la Cetatea Oradea. Intitulată „Transmateria”, expoziția de picturi pe sticlă va fi vernisată marți, la ora 15.

„Varietatea tematică a compozițiilor dezvoltă motivul complex al mandalei, încărcat de semnificații spațiale, simbolice – ca stare meditativă. Transmateria, trecerea luminii prin mediul transparențelor pe care le oferă suportul fragil al sticlei și pigmentului colorat, dă privirii un spectacol aparte. Parcurgerea luminii prin mediul materiei diafane este pusă în valoare de tehnica specială a picturii pe sticlă, amintind de frumusețea vitraliilor sau de motivul rozetei -  a ferestrelor circulare, cu elemente decorative - unde ascensiunea spiritualizată a luminii sacre se descompune în fragmente cromatice, vibrând în tuşe rafinate. Eclerajul luminii, materia sticloasă a suportului, dar și structura pigmentului de culoare plasează ansamblul compozițional mai aproape de spaţiul cerului, în dialog cu pământul”, au transmis organizatorii expoziției.

Tehnica picturii pe sticlă, cu origini îndepărtate în lumea Orientului, a ajuns în zona europeană întâi în regiunile Bavariei, Augsburg, Nurnberg, Pădurea Neagră, Boemia, Austria, Silezia, Moravia, Galiția, Slovacia. În România a început să se răspândească începând cu secolul 18.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!