Un opozant de la Tiraspol avertizează că pe 28 februarie, când este programat congresul administrației separatiste a Transnistriei, liderii pro-ruși ai autoproclamatei „republici” din stânga Nistrului urmează să ceară unirea cu Rusia, iar președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, va proclama după o zi anexarea regiunii.

Astfel de congrese care au reunit toți aleșii din Transnistria au mai avut loc de numai două ori, înainte de autoproclamarea republicii separatiste în 1990 și pentru a acuza Guvernul de la Chișinău, în 2006, de blocadă economică.

Adunări coordonate

Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba (foto) susține că la congresul administrației separatiste, convocat de liderul acesteia, Vladimir Krasnoselski, Transnistria ar urma să ceară alipirea la Federația Rusă, a scris hotnews.ro, citând site-ul deschide.md. Potrivit acestuia, adunarea va avea loc cu o zi înainte de adresarea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, către Adunarea Federală.

Ciorba a afirmat că în cadrul forumului așa zișilor deputați de toate nivelurile din Transnistria ar urma să fie lansată o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului pentru alipirea regiunii la Federația Rusă, iar a doua zi, pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru Adunării Federale, care va lua decizia să dea curs cererii.

El a îndemnat așa zișii deputați ai regiunii să nu permită să fie luată această decizie, care îi va da lui Putin „pretext juridic pentru a aplica o lovitură pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv al Transnistriei, sub orice pretext”.

Cine este Ghenadie Ciorba

Ghenadie Ciorba este un opozant al administrației separatiste de la Tiraspol, care a fost arestat în 2020, a doua zi după un protest spontan de lângă podul de la Râbnița, protest care s-a declanșat după ce așa zișii guvernanți de la Tiraspol au închis circulația peste Nistru sub pretextul pandemiei, iar sute de oameni nu au mai putut merge pe malul drept la muncă, la tratament sau în vizite.

Ghenadie Ciorba a fost acuzat de extremism, iar o instanță transnistreană l-a condamnat la 3 ani și 3 luni de închisoare. După un an, a fost totuși eliberat.

„Dezghețarea” războiului


Foto: NovostiPMR / G4Media

O decizie de anexare a Transnistriei de către Federația Rusă, sub pretextul unei „uniri” cerute de populația din stânga Nistrului, ar duce la escaladarea conflictului înghețat din provincia separatistă a Republicii Moldova, notează și g4media.ro.

Publicația arată că, potrivit lui Ghenadie Ciorba, adunarea de la Tiraspol și protestul organizat recent acolo împotriva așa ziselor presiuni economice ale R. Moldova au drept scop să arate că locuitorii din Transnistria sunt împotriva Chișinăului și își doresc protecția de către Rusia. „De aici vine și declarația recentă a ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, precum că Moscova nu va lăsa la greu cetățenii săi din Transnistria”, a subliniat opozantul Ghenadie Ciorba.


Imagine: Goran Stanzl / Pixsell / imago images

Rusia și destabilizarea Moldovei

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat la începutul acestui an că Federația Rusă a încercat permanent să destabilizeze ordinea de la Chișinăude fiecare dată încercând să folosească regimul din regiunea transnistreană, dar ţara sa întreprinde toate acţiunile de contracarare a acestor tentative.

„În toată această perioadă, Rusia a încercat să destabilizeze ordinea şi puterea de la Chişinău, de fiecare dată încercând să folosească regimul din regiunea transnistreană. Noi suntem conştienţi de aceste riscuri şi întreprindem toate acţiunile ca să nu permitem aceste destabilizări. Le vorbim şi le comunicăm cetăţenilor despre aceste riscuri, aşa cum am făcut şi anul trecut, când intenţia Rusiei era să răstoarne Guvernul”, a spus Maia Sandu. 

Război înghețat

Așa zisa Republică Moldovenească Nistreană a fost proclamată în septembrie 1990, ca formată din raioanele Camenca, Dubăsari, Grigoriopol, Rîbnița și Slobozia, evenimentul având loc la doar o lună după ce fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească își declarase independența față de fosta URSS.

Doi ani mai târziu, separatiștii de la Tiraspol, susținuți de Armata a XIV-a rusă, au declanșat un război împotriva autorităților de la Chișinău, care a încetat în iulie 1992, de atunci fiind „înghețat”. În Transnistria staționează mii de militari ai fostei Armate a XI-a, declarate de ruși ca fiind „forțe de menținere a păcii”, iar la granița regiunii cu Ucraina, la Cobasna, a fost păstrat un uriaș depozit de armament din perioada sovietică.

În ciuda faptului că așa zisa republică transnistreană nu este recunoscută pe plan internațional, iar comunitatea internațională a cerut retragerea militarilor ruși și desființarea depozitului de la Cobasna, autoritățile ruse refuză aceste solicitări și, periodic, acuză Chișinăul că oprimă comunitatea rusă, amenințând că va interveni pentru a o proteja, la fel cum a făcut și înainte de invadarea Ucrainei, sub pretextul că își apără cetățenii din Peninsula Crimeea și regiunile Donețk și Donbas.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!