Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au anunţat joi, printr-un comunicat de presă, că au înregistrat o plângere penală la Parchetul Oradea, după ce, alături de inspectori ANAF şi de poliţişti ai IJP Bihor, au depistat în vama Borş un TIR care transporta 20 de tone de baterii auto uzate.

Conform legislaţiei europene, deşeurile nu pot fi transportate pe teritoriul Uniunii fără o notificare prealabilă a statului destinatar şi fără formulare anume completate. TIR-ul care venea din Italia nu avea aceste documente. Mai mult, actele pe care şoferul le-a prezentat autorităţilor române arătau că autocamionul trebuia să fie încărcat cu faianţă.

„Ca urmare a celor constatate, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Bihor au înaintat o sesizare penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. Toată cantitatea de deşeuri de acumulatori uzaţi a fost indisponibilizată la o societate autorizată în acest sens până la finalizarea cercetărilor din dosarul penal”, se arată în comunicatul comisarilor de mediu.