Un TIR încărcat cu acumulatori uzaţi, care venea din Roma spre Corneşti, judeţul Dâmboviţa, a fost oprit din drum de autorităţile bihorene.

Potrivit unui comunicat transmis marţi de Garda de Mediu Bihor, TIR-ul cu pricina a fost oprit la sediul Direcţiei Antifraudă Oradea, unde comisarii şi poliţiştii bihoreni au fost chemaţi să-l verifice joia trecută.

Conform documentelor de transport, TIR-ul cu pricina trebuia să transporte 20.000 de kilograme de anvelope, în diferite dimensiuni. În realitate, însă, în remorcă erau doar 449 anvelope, care mascau deşeuri de acumulatori uzaţi.

"Transportul venea din Roma, Italia, şi se îndrepta spre Corneşti, judeţul Dâmboviţa", a declarat marţi, pentru BIHOREANUL, comisarul Monica Crişan, purtător de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor. Firma care făcea transportul este înregistrată în Italia, însă şoferul era un român.

Comisarii de mediu au stabilit că transportul era ilegal, pentru că nu era însoţit de documentele impuse de legislaţia europeană, iar România nu a fost notificată anterior, aşa cum prevede Regulamentul european 1013/2006, aprobat în România prin HG 788/2007.

Firma transportatoare a fost reclamată de comisarii de mediu la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, unde acum s-a deschis un dosar penal. Anvelopele au fost confiscate de Direcţia Antifraudă, iar deşeurile de acumulatori uzaţi au fost indisponibilizaţi la o societate autorizată pentru colectarea şi depozitarea deşeurilor periculoase, până la soluţionarea sesizării penale.