Finlandezii care locuiesc în capitala Helsinki nu vor mai avea nevoie de maşini personale. Autorităţile locale au anunţat planul de a transforma până în 2025 reţeaua publică de transport într-un sistem de "transport la cerere".

Călătorii vor avea la dispoziţie o aplicaţie pe telefon cu mai multe opţiuni ieftine şi flexibile, dar şi cu coordonate de deplasare. Ei vor specifica punctul de plecare şi destinaţia şi chiar câteva preferinţe, iar aplicaţia va planifica traseul şi va funcţiona ca platformă universală de plată. Aplicaţia va "gândi" cel mai scurt traseu cu cele mai la îndemână mijloace, de la autobuze la biciclete de închiriat sau feriboturi.

Practic, va fi ca o aplicaţie pentru trasee prin oraş ce fuzionează cu o aplicaţie pentru taxi, una pentru biciclete de închiriat, toate în sistem de transport public şi cu o modalitate de plată unică. Planul a început deja să fie pus în aplicare prin implementarea unui serviciu numit Kutsuplus, prin care, folosindu-se de un smartphone, călătorii pot specifica locul de unde vor să fie luaţi de autobuz. Cererile sunt puse la comun, iar aplicaţia calculează ruta cea mai bună pentru toată lumea.