Cea de-a 58-a întâlnire a Comitetului Light Rail (transport cu tramvaie) al Uniunii Internaţionale a Transportatorilor Publici s-a desfăşurat în perioada 26-28 martie la Oradea. Sponsorizată de societăţile Alstom, Astra, Pesa şi Siemens, întâlnirea a fost găzduită de operatorul local OTL.

Comitetul a reunit 80 de directori şi reprezentanţi ai companiilor de transport din 24 de ţări, printre acestea numărându-se SUA, Portugalia, Belgia, Suedia, Israel şi China.

"Oradea este un oraş important din punct de vedere al transportului cu tramvaie. Când am plănuit să venim în una dintre ţările din Europa de Est, Oradea a fost o prioritate. În Oradea, într-un mediu dificil, cu resurse puţine, se face o treabă bună din punct de vedere al transportului cu tramvaie", a declarat Joao Rebelo, de la Metro Porto SA din Portugalia, preşedintele Light Rail Committee.

În cadrul întâlnirii s-au discutat problemele şi provocările transportului pe căi de rulare la nivel mondial, iar joi, în ultima zi a reuniunii, participanţii au vizitat Centrul de Mecatronică al OTL şi s-au plimbat cu tramvaiul. "Ceea ce OTL a reuşit să facă în ultimul an este un exemplu bun pentru toate oraşele din Europa Centrală", a declarat şi Laurent Dauby, directorul diviziei de tramvaie a UITP Belgia.

La finalul întâlnirii Comitetului Light Rail, participanţii au fost invitaţi să inspecteze două modele de tramvaie fabricate în România, un Astra Imperio şi un model Pesa.